Bar: Plaže, vino i muzika

Izvor: Politika, 01.Apr.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bar: Plaže, vino i muzika

U poslednje vreme posebno je atraktivna ponuda krstarenja Jadranskim morem ili Skadarskim jezerom, istovremeno nerazdvojiva od gastronomske ponude kraja

Opština Bar, interesantna je po mnogo čemu, a pre svega po tome što ima dve podjednako lepe obale, morsku i jezersku. Na morskom delu, na 46 kilometara obale Jadranskog mora ima nekoliko turističkih mesta Čanj, Sutomore, Šušanj, Dobra voda, Utjeha i to su mesta sa velikim brojem hotela, vikend stanova i kuća.

„Cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u privatnom smeštaju kreću se od 5 do 10 eura, a u hotelima u jeku turističke sezone polupansion je od 15 do 30 eura. Imamo nekoliko novih hotela sa četiri zvezdice (hotel „Princes” u Baru, „Kalamper” i „Ruža vjetrova” u Dobroj vodi) gde su cene nešto više, ali opet prihvatljive u odnosu na neka druga mesta i turističke destinacije“, objašnjava Neda Ivanović, direktor Turističke organizacije.

Naglašava da svi hoteli i kafići u toku turističke sezone imaju odličnu muziku, zbog čega su Sutomore i Utjeha postali mesta u kojima je po mišljenju mladih, dobar provod zagarantovan do zore.

„Nikako ne smemo da zaboravimo hranu i morske specijalitete koji se tradicionalno nude. Ne treba zaboraviti ni seriju koncerta u našoj organizaciji, svakog petka na Gradskoj marini na prelepom šetalištu u Baru. U protekle četiri godine ugostili smo preko 40 izvođača, a to ćemo nastaviti i u ovoj sezoni. Preporučujem i „Barski ljetopis”, tradicionalnu manifestaciju koju radi Kulturni centar Bar. Oni će već od početka jula pa sve do 15 avgusta, gostima ponuditi književne večeri, pozorišne predstave, večeri ozbiljne muzike, modne revije i još neke sadržaje i na taj način, ulepšati im boravak na ovom prostoru», kaže naša sagovornica i brzo se prebacuje na drugi kolosek, na Skadarsko jezero. «Barska obala Skadarskog jezera ima 65 kilometara i to je deo od Virpazara prema Krajini, u pravcu albanske granice. Područje gde se nalaze prekrasna ruralna sela, specifične arhitekture sa lepim kamenim kućama i ostrvima – Goricama, kako ih zovu meštani i na kojima se nalaze manastiri iz 14. i 15. veka, zadužbine Balšića. To je vrlo interesantan predeo, tako da ako neko krene brodićem od Virpazara prema barskoj strani može da se kupa, i uživa na prelepim peščanim plažama Pješačac i Murići, da obiđe ostrva i vidi značajne kulturno - istorijske spomenike. Ono što svakog gosta oduševi jesu specijaliteti ovoga kraja, na prvom mestu šarana ili krapa (jezerska riba), kako kod nas kažu, ukljeve, čuvenog crmnićkog vina, loze, kozjeg sira, domaćeg crmnićkog luka i ostalog povrća i voća koja se na ovim područjima gaje čisto ekološki. Znači u toku dana moguće je uživanje i kupanje u slanoj ili slatkoj vodi, upražnjavanje sportova na vodi i još mnogo toga“,  saopštava direktorka TO Bara.

Otkriva nam i da će ove godine u Virpazaru u saradnji sa nemačkim GTZ-om okupiti i objediniti nekoliko ljudi sa područja Crmnice i Virpazara, koji će u ponudi imati iznajmljivanje kajaka sa kojima možete samostalno ići po Skadarskom jezeru.

Podseća da su i pre nekoliko godina uz pomoć GTZ-a napravili dobar potez, novu specifičnu ponuda, kada su projektom objedinili vlasnike vinski podruma na obali Skadarskog jezera.

„Crmnica je već više od pet vekova mesto gde se proizvodi autohtono vino ili loza vranac i to čuveno crmnićko vino, čijom se proizvodnjom zarad svojih potreba i zarade bavi mnogo ljudi. Imaju svoje podrume vina, a mi im pomažemo u promociji, jer za to vlada veliko interesovanje turista. Gosti požele da se tokom vrelih letnjih dana sklone u kamene podrume, probaju vino nerazdvojivo od pršuta, kozjeg i kravljeg sira…

Ove godine objedinili su barske maslinare. Maslina je simbol za mir, ljubav, prijateljstvo, za sve što je dobro i pozitivno. – Zato je dobro to ulje i masline koje proizvode naši maslinari. Napravili su nekoliko podruma koje turisti mogu posetiti, ali je još lepše kada vas u letnjim mesecima oni prošetaju kroz njihove „džidžarine”, tako kažu ti ljudi, ili maslinjak. Usput pokažu neka atrakciju, ponude domaću hranu…Za svega nekoliko sati i samo kilometar, dva od mora, može se doživeti nešto sasvim drugačije“ – završava priču, Neda Ivanović.

-----------------------------------------------------------

Najstarije masline na Mediteranu

Barska opština čuvena je po skoro sto hiljada maslinovih stabala od kojih je više od polovine starije od hiljadu godina.

– Poznato je da Bar ima jednu maslinu staru više od dve hiljade godina i ona spada u tri najstarije masline na Mediteranu. Jedna je u Tunisu ili nekadašnjoj Kartagini, druga na Akropolju, treća je u našem Starom Baru. Za svaku od njih postoji neka legenda. Sokrat je svoje stihove pisao ispod stare masline na Akropolju, gde su misli navirale same od sebe. Hanibal je pre polaska u ratove odlazio u Kartaginu pod maslinu i uvek iz bitke izlazio kao pobednik… Ispod naše masline sastajale su se zavađene porodice i uvek je dolazilo do pomirenja, zbog čega se i samo mesto gde se ona nalazi zove Mirovica – objašnjava naša sagovornica.

Senka Lučić

objavljeno: 02.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.