Banje čekaju penzionere

Izvor: B92, 01.Apr.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banje čekaju penzionere

PRILIKU za besplatan desetodnevni odmor u jednoj od 25 banja i ove će godine dobiti oko 10.000 penzionera. Prijave, kojima žele da osiguraju svoja mesta u lečilištima, mogu slati od petka pa do 25. aprila. Dokumenti se dostavljaju najbližoj filijali Fonda PIO, koju će potom analizirati posebne komisije.

- Predviđeno je da konkurs traje do 15. aprila, ali smo ga produžili zbog predstojećih praznika - objašnjava Jelica Timotijević iz PIO fonda. - Prošle godine se prijavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 65.000 korisnika, pa i ove godine očekujemo mnogo zainteresovanih.

Da bi korisnici ostvarili pravo na besplatan oporavak u nekom od srpskih lečilišta neophodno je da ovu opciju nisu iskoristili u protekle tri godine.

- Uslov je i da im penzija nije veća od 19.825 dinara, ali i da nemaju nikakvih drugih primanja - kaže Jelica Timotijević i dodaje da penzionisani poljoprivrednici moraju da imaju bar deset godina staža.

Oni koji prođu na konkursu moći će da iskoriste besplatan boravak u banji koji uključuje i lekarske preglede, terapiju, putne troškove... Za ovu organizaciju Fond PIO izdvojio je 0,1 odsto ostvarenih prihoda od doprinosa, što je za ovu godinu skoro 247 miliona dinara. Novac će biti raspoređen po filijalama prema broju korisnika.

Po završetku konkursa, direktor svake filijale fonda oformiće posebnu komisiju koju će, osim zaposlenih u filijali, činiti i predstavnici penzionerskih i invalidskih organizacija.

- Na redosled na rang-listi uticaće visina penzije (od 15 do 40 bodova), dužina korišćenja penzije (po bod za svaku godinu), a korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijaće po dodatnih deset poena - dodaju u Fondu.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.