Alternativne ture kroz Njujork (2)

Izvor: B92, 14.Sep.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alternativne ture kroz Njujork (2)

Obiđite Muzej američkog ganstera, Governors Island, picerije na Staten Islandu, Atlantic Avenue Tunnel, i posmatrajte zvezde, piše Independent

Muzej američkog ganstera

Tokom 1920ih godina, na adresi 80 St Marks Place u kvartu East Village nalazila se jedna od najpoznatijih ilegalnih točionica alkohola (speakeasy) u Njujorku. Početkom 2010, u toj zgradi otvoren je Muzej američkog ganstera. "Tokom renoviranja ovih zgrada 1960ih godina u podrumu je otkriven >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitav lavirint podzemnih prostorija", kaže vlasnik i direktor muzeja, Lorcan Otway, i pokazuje ostatke prašnjavih pivskih flaša i pikavaca koje su za sobom ostavili gangsteri iz perioda Prohibicije. Otway će vam pokazati i skriveni hodnik kroz koji se alkohol krišom utovarivao s ulice, kao i stražnji ulaz koji je imao stražara i koji su koristili samo malobrojni koji su za njega znali. U ogromnom prostoru unutra nalazio se restoran sa 160 mesta gde su najnotorniji njujorški gangsteri i njihove krtice dolazili da jedu, piju i zabavljaju se.

Frank Sinatra je u mladosti ovde radio kao kelner koji je i pesmom zabavljao publiku, a Lav Trocki je u istoj zgradi živeo 1917. "Naš posao nije da glorifikujemo kriminalce, već da objektivno ispričamo priču o ulozi koju su kriminal, bande, i mafija igrali u oblikovanju društva i politike u Americi", kaže Otway.

Museum of the American Gangster, 80 St Marks Place (museumoftheamericangangster.org). Otvoren svakog dana (osim srede), ulaz je $15 i dodatnih $5 za obilazak ilegalne točionice alkohola (speakeasy) što se organizuje dvaput dnevno.

Governors Island

Governors Island je nekadašnja vojna baza, smeštena između Menhetna, Bruklina i Steten Ajlenda (Staten Island). Tu se još uvek nalazi mnoštvo starih vojnih zgrada: kasarne, biblioteka, oficirske prostorije, bivši zatvor, i dva utvrđenja podignuta još 1812. Do ostrva Governors Island možete doći feribotom, a da biste lakše mogli da obiđete ostrvo prethodno u gradu iznajmite bicikl, i ponesite užinu, jer na ostrvu nigde ne može da se kupi hrana. Pored organizovanih obilazaka predvođenih park rejndžerima, na ostrvu se organizuju izložbe i koncerti, možete igrati mini golf, puštati zmaja, ili učestvovati u radionicama za obradu kamena.

Američki Indijanci su ovo parče zemlje zvali 'koštunjavo ostrvo' jer je na ostrvu Governors Island nekad rastao hrast, kesten i američki orah (hickory). Holanđani su ga kupili za nekoliko niski ogrlica, dve sekire, i nešto eksera. Zbog strateškog položaja ovog ostrva koje je nekad imalo 3.500 stanovnika, Britanci i Amerikanci su ga više od 200 godina koristili kao vojnu bazu. Biznismen Donald Trump je nedavno pokušao da na ostrvu podigne luksuzne apartmane, ali su lokalne vlasti tu ideju odbile.

Governors Island (govisland.com). Otvoreno od petka do nedelje do 10. oktobra. Vožnja do ostrva je besplatna, a feriboti polaze sa terminala Manhattan's South Ferry Terminal i Brooklyn's Pier 6, Brooklyn Bridge Park; polaze na svakih 60 minuta petkom sa Menhetna, i svakih 30 minuta iz Bruklina i Menhetna subotom i nedeljom. Vožnja traje oko pola sata.

Obilazak picerija na Staten Islandu

"Kad se pomisli na Staten Island obično se misli na mafiju. Moj posao je da opovrgnem taj stav", kaže vodič Larry Ambrosino. U okviru ture obilaze se četiri najpoznatije picerije na Staten ISlandu – Denino's (omiljena picerija gradonačelnika Bloomberga), Jimmy Max, Joe and Pat's, i Lee's Tavern. Na sve četiri stanice organizovana je degustacija pizze.

Larry je rođen na Staten Islandu i uživa da između pizza stanica posetiocima pokazuje znamenitosti koje se ne nalaze na uobičajenim turističkim mapama, kao što su ringišpil u Willowbrook Parku i pozorište St George's Theatre (gde je nedavno nastupao Tony Bennett, a Liza Minnelli će imati predstavu u novembru); albansku džamiju; i Grymes Hill gde žive mnogi milioneri sa Wall Streeta i odakle se pruža predivan pogled na Menhetn.

Staten Island Pizza Tour (001 347 273 1257; sinewyork.org). Ture se organizuju povremeno subotom, od 11h pre podne do 16h popodne, a cena je $40 uključujući hranu i bezalkoholno piće. Grupne ture radnim danima su $30 po osobi.

Tura kroz Atlantic Avenue Tunnel

Uz zaglušujući saobraćaj duž jedne od najprometnijih bruklinskih bulevara, red od 80 neustrašivih avanturista jedan za drugim nestaju u šaht na sred ulice. A ispod zemlje će vas sačekati istoričar Bob Diamond koji je 1981. otkrio tunel Atlantic Avenue Tunnel, više od sto godina nakon što su ga vlasti zapečatile i zaboravile na njega. U istorijskim dokumentima je slučajno nabasao na pominjanje tunela i nakon desetogodišnje potrage s gas maskom, lančanim merdevinama, bocom za kiseonik i baterijskim reflektorom, konačno ga je našao. "Veliki deo onoga što ću vam danas reći zvuči kao da je izmišljeno, ali budite sigurni da je u potpunosti realno", kaže Diamond, a zatim kreće s 90-minutnom pričom o korupciji, švercu alkohola, ubistvima, nemačkim špijunima, piratima u njujorškoj luci, i bandama naoružanim britvama. Najstariji podzemni železnički tunel u Severnoj Americi gradili su irski imigranti; završen je 1844, a koštao je $66.000.

Atlantic Avenue Tunnel Tour (001 718 941 3160; brooklynrail.net/bhra_events.html). Posetiocima se preporučuje da obuju izdržljivu obuću.

Posmatranje zvezda - High Line Park

Uzdignuta železnička pruga za teretne vagone iz 1930. stajala je zapuštena sve do nedavno kada je rekonstrukcijom vrednom $152m pretvorena u jedan od najpopularnijih parkova Njujorka.

Noću je ovo savršeno mesto za posmatranje zvezda. Svakog utorka uveče tu će vas čekati nekoliko stručnjaka iz Njujorškog amaterskog astronomskog udruženja, spremnih da vam objasne sve o nebeskim telima dok vi gledate kroz moćne teleskope.

"Noćno nebo se postepeno menja, i tada možemo da vidimo različite stvari", kaže organizator Joe Delfausse i objašnjava kako posetioci u narednim nedeljama mogu da očekuju da vide Veneru, Saturn, Mars, Jupiter i Merkur.

Stargazing on the High Line Park (thehighline.org/events i www.aaa.org). Ulaz besplatan. Svakog utorka, od sumraka do 22h.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.