Alpski après ski - od bara do kamina

Izvor: B92, 08.Jan.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpski après ski - od bara do kamina

Dok jedni jedva čekaju da nakon austrijskih planinskih vrhova sjednu u barski stolac elegantnog kluba drugi se pak radije stisnu jedno uz drugo kraj kaljeve peći ili si priušte ekskluzivnu večeru.

Izvor: Jutarnji.hr


Après Ski i program za opuštanje

U austrijskom planinskom svijetu "Après Ski" katkad počinje već za vrijeme skijanja.

Naime, mnoge skijaške kolibe i barovi odmah pored staze jednostavno su previše primamljivi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi čovjek svaki put samo prošao pored njih. Neplanirani posjet gostionici često se pretvori u večernji program za opuštanje.

Kultna pića, kao što je legendarni "lovački čaj", već odavno su dobila solidnu konkurenciju. Tako u Kolibi šampanjca (Champagnerhtte) hotela Romantic a u Ischglu možete u autohtonom ambijentu pijuckati izvrstan šampanjac.

U Tirolu se pak smjestio Serfaus, jedinstveni skijaški lounge na 1.900 metara nadmorske visin e . Kad dođete onamo, prvo zamijenite teške skijaške cipele mekanim pustenim papučama, a onda uz otvoreni kamin uživate u šalici finog čaja ili čaši biranog crvenog vina. Druželjubivost u autohtonim skijaškim kolibama

U skijaškim kolibama prevladava autentičnost. Tu se i dalje više pažnje pridaje druželjubivosti, nego eleganciji. Tu je svatko sa svakim na ti, a i inače u ugodnoj atmosferi jedne takve kolibe nema straha od dodira.

Ljudi se rado stisnu ako nema dovoljno mjesta i lako se upuštaju u razgovor s gostima za susjednim stolom, jer im je ondje zajednička barem jedna stvar: dobro raspoloženje nakon savršenog dana odmora na stazi, koje se dodatno poboljšalo od pogleda na ukusnu hranu. A kad se miris domaćeg jela proširi prostorijom, čovjeku naprosto počnu rasti zazubice.

Mnogi se gosti ovdje prvi put sreću s lukulskim čudima kao što su "Schlipfkrapfen" (specijalitet od tijesta) ili "Kasnocken" (noklice sa sirom). Kulinarski specijaliteti

Mnoge kolibe imaju neki vlastiti specijalitet zbog kojeg se gosti uvijek vraćaju. U Edelweihtte, kolibi na Mariazeller Brgeralpe , to su domaće knedle od čvaraka s kiselim zeljem i nabujak od griza s fantastičnim preljevom od jagoda, tako da skijaši rado pješice prijeđu stotinjak metara koji tu idiličnu kolibu dijele od staze.

U kolibi Brndlstadl na Hochknigu kalorična se tjestenina prepečena sa sirom poslužuje u tradicionalnim velikim tavama. Kako taj hranjivi zalogaj ne bi teško pao na želudac, nakon jela se poslužuje „rakija za bolju probavu" - izvrsna rakija intenzivnog voćnog mirisa koja lagano klizi niz grlo.

Užitak usred alpskog planinskog svijeta

Općenito, kada je riječ o kategoriji "jelo u Austriji", čovjek se lako može oduševiti. Domaća je gastronomija na glasu i u inozemstvu, a na mnogim austrijskim skijalištima može se ravno sa staze otići do fino postavljenog stola.

Jedan takav primjer je "Verwallstube" u Galzigu, gurmanski restoran na 2.185 metara nadmorske visine. Iako se ovdje jede usred alpskog planinskog svijeta, restoran je najpoznatiji po ribljim specijalitetima, ali i kao ponosni vlasnik dvije „kuharske kape".

Ništa manje spektakularan nije pogled kroz panoramski prozor na planinske vrhove - ili pak na susjedni stol. Naime, ovamo često svraćaju poznata gospoda, kao što je pjevač Hansi Hinterseer, bivši vozač Formule 1 Gerhard Berger ili kuhar stoljeća Witzigmann.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.