A vi biste i jare i pare?

Izvor: Mondo, 02.Jul.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A vi biste i jare i pare?

Turisti z Barseloni godišnje potroše 13,9 milijardi dolara, ali je izdavanje dozvola za rad novim hotelima privremeno obustavljeno - da bi se ograničio broj turista.

Foto: Promo

  Novoizabrana gradonačelnica Barselone, Ada Kolau, privremeno je obustavila izdavanje dozvola za rad novih hotela kako bi ograničila broj turista u jednom od najposećenijih evropskih gradova, javlja Rojters.

Bujica turista svake godine poseti Barselonu, a njihov broj znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << premašuje cifru od 1,7 miliona stanovnika tog španskog grada. Iz tog razloga, gradonačelnica je obećala da će izaći sa planom o kreiranju održivog turističkog sektora, prenosi britanska agencija.

Procene su da će privremena zabrana izdavanja dozvola za turistički smeštaj, koja će važiti i za hotele i za privatne apartmane, trajati do prvog kvartala 2016. godine, navodi Rojters, i dodaje da Barselona trenutno nudi 68.000 soba u 377 hotela, pored 9.600 regulisanih privatnih apartmana.

Ovaj grad na severozapadu Španije je prošle godine posetilo 7,5 miliona turista, zbog čega je Barselona postala treća najposećenija turistička destinacija u Evropi, posle Londona i Pariza.

I njujorška agencija "Blumberg" je pre mesec dana pisala o Barseloni, kao i o zabrinutosti tamošnjih vlasti zbog prekomernog broja turista i strahovanja da ne postane "izgubljen slučaj", poput Venecije.

Populacija Venecije od 180.000 stanovnika iz '60. godina prošlog veka je danas pala na tek 60.000, budući da preko dva miliona posetilaca svake godine preplavi ovaj grad, navodi agencija.

"Blumberg" smatra da situacija u Barseloni, međutim, još nije tako dramatična, jer je sa jedne strane, ona znatno veća od Venecije, dok istraživanja javnog mnenja pokazuju da su stanovnici Barselone uveliko proturistički nastrojeni.

Turisti godišnje potroše 13,9 milijardi dolara u Barseloni, a sektor turizma zapošljava oko 100.000 ljudi.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.