Почетак 2023. године и туризам у Новом Саду, шта показују резултати?

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 14:15

Почетак 2023. године и туризам у Новом Саду, шта показују резултати?

Први месеци ове године протекли су у духу сајамске атмосфере, рођендана Града Новог Сада, дочека првог путничког брода у 2023, промоције дигиталне мапе Новог Сада и Фрушке горе, као и конструктивних састанака у земљи и иностранству, током којих је Туристичка организација Града >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Новог Сада представила понуду и још једном потврдила статус Новог Сада као једне од омиљених туристичких дестинација. Фото: Градске инфо О томе да је промоција богате понуде садржаја за посетиоце дала резултате говоре и најновији подаци Републичког завода за статистику Србије. На територији Града Новог Сада у периоду јануар – март 2023. године укупно је боравило 40.374 туриста што представља раст у односу на исти период претходне године за 25,4%. Од тога домаћих туриста је било 15.697, а страних 24.677. Најбројнији су били туристи из Хрватске, Руске Федерације, Босне и Херцеговине, Словеније, Румуније, Немачке, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе и Кине.
Према истом извору у периоду јануар – март 2023. године укупно је остварено 118.154 ноћења што представља раст од 22,9%. Од тога домаћи туристи су остварили 34.871 ноћења, а страни 83.283.
Међу странцима највише ноћења су остварили туристи пореклом из Руске Федерације, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Кине, Словеније, Немачке, Турске, Северне Македоније, Црне Горе. Фото: Градске инфо Од почетка године Туристичка организација Града Новог Сада учествовала је на укупно 13 домаћих и иностраних сајмова туризма и промотивних догађаја, међу којима су они у Бечу, Штутгарту, Берлину, Љубљани, Софији, Загребу, као и у Београду и Нишу.
Фокус успешног представљања био је на аутентичним производима и садржајима које нуди не само Нови Сад, већ и његова околина: Фрушка гора као оаза за рекреацију и уживање, са манастирима, винаријама и Сремским Карловцима.
Поводом Дана града који се сваке године одржава 1. фебруара, Туристичка организација Града Новог Сада је заједно са новосадским установама културе иницирала и организовала 4. и 5. фебруара „Дане отворених врата“, како би грађанима Новог Сада омогућила да кроз читав низ бесплатних догађаја буду део прославе. Фото: Градске инфо Сви заинтересовани су могли да се боље упознају са градом и Петроварадинском тврђавом кроз огранизоване вођене бесплатне туристичке туре. Према прелиминарним извештајима добијеним од установа културе, у тим програмима учествовало је око 7.000 људи, а још 4.000 деце добило је сликовнице „Град голубјиег срца“, које ТОНС традиционално 1. фебруара сваке године поклања првацима.
Ове године, Нови Сад је био град у којем је званично отворена туристичка сезона крузера за целу Србију, пристизањем брода „Амаверде“ са око 150 путника из Сједињених Америчких Држава. Фото: Градске инфо На догађају који је организовало Прво паробродско друштво уз подршку Туристичке организације Града Новог Сада, гости су дочекани уз аплауз, традиционално послужење и фолклорни наступ, а затим су пешке или бициклима наставили обилазак града. Актуелни подаци Агенције за управљање лукама показују да су 2022. на путничком пристаништу у Новом Саду пристала 372 путничка брода, када се искрцало више од 35.000 путника.
У просторијама Туристичке организације Града Новог Сада крајем априла промовисана је дигитална мапа Новог Сада и Фрушке горе, на чијој имплементацији је ТОНС радио у претходном периоду. Након прве фазе израде, на мапи је обележено близу 600 тачака најзначајнијих туристичких атракција, винарија, ресторана, планинарских стаза, јавног превоза и друго, са навигацијама до сваког одредишта. У другој фази фокус ће бити на додавању нових категорија са најзначајнијм локацијама у Новом Саду. Трећа фаза подразумеваће израду мобилне апликације, која ће поред дигиталне мапе са атракцијама садржати и календар са манифестацијама, као и предлоге за викенде у Новом Саду. Мапа се налази на званичном сајту ТОНС-а.
У конференцијској сали Туристичке организације Града Новог Сада одржан је радни састанак са представницима новосадских хотелијера. На састанку се причало о будућим плановима развоја, јачем умрежавању туристичке привреде и ТОНС-а, повезивању овог дела туристичке привреде са привредом циљаних градова, као и плановима развоја конгресног туризма у нашем граду. Ревиридрали су се досадшњи резултати и истицали предлози за побољшање туризма у Новом Саду.
Динамични почетак године проширио је наш круг познанстава, отворио нове видике и створио идеје које обећавају успешну реализацију током наредних месеци, односно пролећне и летње сезоне у којима Нови Сад дише у ритму жеља и потреба туриста. И наредних месеци очекује нас појачана промоција путем дигиталних канала кроз које ћемо позивати туристе из региона да искористе лепо време и мноштво најављених догађаја и посете „Српску Атину“.
Kako su novosadski vatrogasci nekada štitili grad od požara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почетак 2023. године и туризам у Новом Саду, шта показују резултати? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.