Slovaci šalju plagijat pesme Tošeta Proeskog na Evroviziju?

Izvor: S media, 03.Mar.2010, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci šalju plagijat pesme Tošeta Proeskog na Evroviziju?

Autori pesme "Horehronje", koja je izabrana da predstavlja Slovačku na Evroviziji, tuže jedan slovački nedeljnik zato što je objavio da je reč o plagijatu makedonskog hita

"Oj, devojče, devojče" Tošeta Proeskog.

"Osnovna melodija je ista", rekla je slovačkim medijima muzikolog sa Univerziteta Komenskog u Bratislavi Iveta Kajanova, potvrdivši da je reč o plagijatu, bar u refrenu. Po izbijanju afere, muzikolog Norbert Adamov rekao je medijima da se radi o plagijatu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Pesmu slovačke pevačice Kristine, koju su prošlog vikenda do pobede u nacionalnom finalu EVROSONG-a doveli glasovi gledalaca, hit je na svim radio stanicama u Slovačkoj.

Autor muzike za pesmu Martin Kavulič rekao je danas novinarima da nije znao ni za Proeskog ni da postoji pesma "Oj, devojče, devojče".

Kako je rekao, "Horehronje" je komponovao jedne avgustovske večeri prošle godine, kada je dobio tekst Kamila Peteraja. On je odbacio tvrdnje da je bio inspirisan makedonskim folklornim motivima.

"Na internetu može da se nadje svašta, ali nisam ciljano tražio balkanske narodnjake. Više me interesuje pop", kazao je Kavulič i dodao da orijentalni taktovi u njegovoj pesmi mogu pre da budu inspirisani arapskom muzikom, pošto je saradjivao na dva projekta sa pevačem Lobom iz Jemena.

I Kavulič i Kristinin menadžer Brano Jančih veruju da će na sudu lako dokazati da nisu pokrali Proeskog.

Da li vas na nešto podseća procenite sami:

Morate skinuti Flash Player verziju 8+ da bi ste pogledali spotove.

var params = { allowScriptAccess: "always" }; var atts = { id: "myytplayer" }; swfobject.embedSWF("xttp://www.youtube.com/v/cEROHaCy15w?hl=en&fs=1&rel=0&enablejsapi=1&playerapiid=ytplayercEROHaCy15w", "ytplayercEROHaCy15w", "500", "325", "8", null, null, params, atts); Izvor: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.