Izvor: RTS, 23.Okt.2020, 20:16

Završeno postavljanje mozaika u Hramu Svetog Save, prvi posetioci moći će da uđu za desetak dana

Poslednji radovi na Hramu Svetog Save privode se kraju, a kako RTS saznaje, prvi posetioci u deo Hrama mogli bi da uđu za desetak dana. Postavljen je mozaik sastavljen od preko 50 miliona kockica, u narednom periodu biće završeni radovi na podu hrama, a sledeće godine i rekonstrukcija Svetosavskog platoa.
Osamdest šest godina nakon odluke o izgradnji hrama, najteži radovi su konačno završeni. Uklonjene skele otkrile su mozaik postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na čak 15.000 kvadrata. Uz srpsko, crkvenoslovensko i grčko pismo, sada su vidljivi motivi posvećeni prvom srpskom arehiepiskopu, kao i neki koji su jedinstveni u pravoslavnom svetu.

"Ono što je kvarilo lepotu hrama je skela koja je bila preko 42 šlepera. Napokon juče smo završili sa tom skelom, izneli smo sve što je smetalo i kvarilo unutrašnju lepotu hrama. Završen je kompletno mozaik i veliki horos, koji je najveći na svetu. Završeni su svi radovi do poda", kaže vladika Stefan, episkop remezijanski.
Ostalo je da se postave podne ploče na oko 2.000 metara centralnog dela hrama. Nakon uklanjanja skela, već sutra počinje i taj deo posla.
"Najvažnije je da budemo strpljivi, da pod završimo kako treba, da ne žurimo, da bude mesec-dva da se sredi, zaštiti i verujem da će vernici već za sedam do deset dana ući u delove sa zapada, da vide lepotu mozika, i da će do kraja godine sve definitivno biti gotovo", ističe vladika Stefan.
Mozaik Hrama Svetog Save jedini je mozaik te veličine koji je postavljen za života jedne gereracije.
"Konkretno, Aja Sofija je za šest godina sagrađena, a mozaik je rađen skoro šest vekova i nikada nije završen do kraja. Mi smo za Ruskom akademijom nauka za nepune četiri godine završili kompletan mozaik, to je nešto neverovatno. Takav rad i tehnika, sami likovi, monumentalne figure, faktički nigde na svetu takvo nešto ne postoji", navodi vladika Stefan.
Do kraja naredne godine ostaje da se završi i uređenje Svetosavskog platoa ispred samog Hrama. Polovina tih radova već je gotova. Za izgradnju Hrama u poslednje tri i po godine država Srbija donirala je 43 miliona evra, a Rusija više od 10 miliona.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.