Zaštitniku školstva u čast

Izvor: Politika, 28.Jan.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitniku školstva u čast

„Pismenost kod nas zasluga je Savina.” „Kada se piše život Svetog Save, piše se u stvari početak naše prosvete.” „Nijedan narod nije imao zaslužnijeg čoveka...” nizali su reči hvale prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, zaštitniku školstva glumci na sceni „Sava centra”. Na život i delo Svetog Save podsetili su zvanice Svetosavske akademije čiji je domaćin bilo Ministarstvo prosvete i nauke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Srbija danas ima više od 1.200.000 đaka i studenata i više od 125.000 zaposlenih u prosveti”, podsetio je Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, čestitavši im školsku slavu.  

Naglasio je da se Savindan dostojanstveno i svečano slavi u svim krajevima države – „u glavnom gradu i tamo gde je Sveti Sava gradio prve škole, biblioteke, manastire, bolnice, gde je postavljao temelje srpske državnosti i nacionalnog identiteta u našoj južnoj pokrajini na Kosovu i Metohiji. Savindan slavimo i u Republici Srpskoj i u drugim zemljama, na svakom kontinentu gde naš narod živi i opstaje”.

Obradović je ukazao da je prosvetitelj Sava razumeo da ako hoćemo da se održimo kao država i narod moramo posati deo sveta u kojem živimo i ostati svoji.

Ministar je zaključio da bi „svako mirenje sa otimanjem istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji značilo pristanak na nacionalno i duhovno samouništenje”.

Pomno su ga u prvim redovima slušali predsednik Boris Tadić, patrijarh Irinej, premijer Mirko Cvetković i brojne ugledne zvanice. Akademija je okupila i ministre, poslanike, predstavnike vojske i pravosuđa, verskih zajednica, ambasadore, naučnike, umetnike...    

Obradović je ukazao na rezultate kojima se obrazovni sistem diči: povećan je broj predškolaca u vrtićima i sada obavezni predškolski program pohađa gotovo 99 odsto dece. Uspešno se ostvaruje inkluzija, a samo u ovoj školskoj godini 228.000 učenika prvog drugog i trećeg razreda dobilo je na korišćenje besplatne udžbenike. Uveden je internet u sve škole i svaka osmoletka opremljena sa 30 računara. Povećan je broj studenata na budžetu i broj stipendija koje u Srbiji koristi 40.000 đaka i studenata. U domovima stanuje 29.000 školaraca i akademaca, a u učeničkim i studentskim restoranima hrani se više od 54.000 korisnika. Od sredine 2008. do danas završena je izgradnja 26 osnovnih i srednjih škola, dve nove zgrade visokoškolskih ustanova, 14 fiskulturnih sala, pet novih učeničkih domova i dva studentska...

Svečanost su nastupima oplemenili Filharmonija mladih „Borislav Pašćan”, horovi AKUD „Lola”, „Kolibri”, „Viva voks”, vokalni solista Ana Stanić, učenici Baletske škole „Luj Davičo”, grupa „Vrelo” i drugi.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 28.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.