Tragom Svetog Save

Izvor: RTS, 25.Jan.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragom Svetog Save

Patrijaru Irineju na Svetosavskoj akademiji uručena plaketa sa likom prvog predsednika tog udruženja Sime Matavulja. Srbi treba da ostanu dostojni sledbenici najveće ličnosti u istoriji svog naroda, poručio patrijarh Irinej.

Udruženje književnika Srbije (UKS) organizovalo je svečanu Svetosavsku akademiju na kojoj je patrijarhu srpskom Irineju uručeno posebno priznanje, plaketa sa likom prvog predsednika tog udruženja Sime Matavulja rađena u bareljefu.

Patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Irinej rekao je da je to priznaje svemu što je crkva učinila od svog istorijskog postojanja i da je to ništa drugo nego Sveti Sava koji je uvek prisutan, u svakom vremenu, veku i naraštaju.

Patrijarh je poželeo da Srbi ostanu dostojni sledbenici najveće ličnosti u istoriji svog naroda i da se ugledaju na sve što je vredno u životu Svetog Save.

"Srpski narod naučio je sve ugledanjem na Svetog Savu i njegova dela. Naučio nas je ljubavi prema svom narodu, ali Sveti Sava nas je naučio i dao divan primer da volimo sve narode, pre svega one koji su nam najbliži, hrišćanske, pravoslavne, a zatim i ostale", rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava je negovao divne odnose sa katoličkom crkvom i sa muslimanima koji su ga rado primali na istoku i poštovali ga, dok je on ostavio primer i nauk o ljubavi koja je najvrednija i najpotrebnija svakom naraštaju i narodu.

Patijarh Irinej rekao je da se Sveti Sava ponovo posle dužeg vremena slavi u školama, na univerzitetima, kao i kulturnim institucijama, što znači da se srpski narod vraća svojim korenima i tom svetitelju.

"Sveti Sava je dugo bio kao reka koja je istekla iz svog korita, a sada se vratila", rekao je patrijarh Irinej i dodao da je Sveti Sava uvek živ i prisutan, kao jedna od najvažnijih ličnosti srpskog naroda, ali i svih hrišćana.

Predsednik UKS Radomir Andrić rekao je, uručivši priznanje patrijarhu, da su pisci mnogo dobrog i lepog činili u zajedništvu sa crkvom i naveo različite književne smotre i manifestacije koje se održavaju u gotovo svim crkvama i manastirima u Srbiji.

Andrić je dodao da mir i ljubav, i svi ostali atributi ljudskosti, nemaju alternativu, a da je ta istina u skladu sa svetosavskim duhom i predstavlja dragoceno blago.

Na svečanoj akademiji UKS posvećenoj Svetom Savi, uručene su zahvalnice tog udruženja pojedincima i ustanovama za doprinos radu i književnom stvaralaštvu.

Glumci Rada Đuričin i Gojko Šantić recitovali su delove iz "Hilandarskog tipika" i drugih tekstova Svetog Save, a akademik Matija Bećković predstavio je svoje stvaralaštvo posvećeno tom svetitelju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.