Svetosavski Bal u Beču

Izvor: Politika, 26.Jan.2013, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavski Bal u Beču

BEČ – U Beču je održan 16. Svetosavski bal, kojim se neguje tradicija srpskih balova u austrisjkoj prestonici duga gotovo dva veka.

Zvucima Svetosavske himne, koju je otpevao operski pevač Nenad Marinković, uz pratnju pijanistkinje Jovane Misaljević, počeo je sinoć program ovogodišnjeg Svetosavskog bala u organizaciji Austrijsko-srpskog društva.

Tradicija slovenskih balova započeta je pre više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od jednog i po veka, kada su u prestonici Austrije živeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović (1780-1860) poželeo da ih jednom godišnje okupi na prigodnoj svečanosti.

Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju koja je, pod nazivom srpski kvadril , predstavljena 1846. godine na prvom Slovenskom balu u Beču.

Na narednom balu, održanom 1847, među gotovo 3.000 prisutnih bili su i Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš i knez Miloš, a, kako navode hroničari, posebnu pažnju je privlačila Vukova kći Mina.

Mina Karadžić je i inače bila među najotmenijim damama na bečkim balovima, na kojima se isticala jedinstvenim izgledom: odevena u srpsku nošnju sa libadom obrubljenom srmom, suknjom sa obaveznim pojasom i čipkom vezenom košuljom.

Bio je zapažen i bal 1861, na kome su se, pored najuglednijih bečkih Slovena, stranih diplomata, srpskih ministara i njihovih supruga, visokih oficira, dvorskih dama, pojavili i austrijski državni ministar Šmerling, ruski, mađarski i poljski plemići, pisci Ivan Mažuranić i Petar Preradović, general Stratimirović...

Svirao je Štrausov orkestar, a plesali su igru lepa Maca , kvadril, valcer, kolo srpsko, kolo hrvatsko, kolo slavonsko, polka, mazurka da bi, kako je zapisao jedan od učesnika, oko ponoći sva slovenska mladež zaigrala uz junačku pesmu „Rado ide Srbin u vojnike” .

U ime vladike Irineja Bulovića, slavsku sveću je, u prisustvu predsednika Austrijsko srpskog društva Marka Stijakovića, sinoć upalio protojerej stavrofor Petar Pantić, arhijerejski namesnik Srpske pravoslavne crkve za Austriju.

U nastavku je usledilo neizostavno izvođenje Srpskog kvadrila koji je ove godine izvela Jovana Misaljević.

Tokom programa nastupila je i sopran Aleksandra Milovanović, izvodeći ariju iz opere Boemi Đakoma Pučinija, kao i Nenad Marinković, član i solista hora Arnold Šenberg, koji je izveo pesmu „Na noćištu” .

Srpsko kulturno-umetničko društvo „Karađorđe” iz Beča je izvođenjem gradskih igara iz Srbije, podsetilo na balove ondašnjeg Beograda u kome se osećao bečki glamur, ali i srpska posebnost.

Ni ovogodišnji bal se nije mogao zamisliti bez delića bečke tradicije i debitantkinja i debitanata, koji prvi put dolaze na bal i tako zvanično ulaze u svet odraslih.

Ovoga puta to su bili članovi plesne škole Black &White koji su izveli tradicionalnu koreografiju balskog otvaranja.

Porukom „Neka bude bal” otvoren je 16. Svetosavski bal u Beču, a zvuci ansambla „Danica” iz Salcburga, sa Zoranom Šijakovićem na čelu, popunili su plesni podijum.

Specijalni gosti ovogodišnjeg balskog programa bili su umetnici Ognjen Radivojević i Nenad Milosavljević Neša Galija.

Uz bogatu lutriju, ples, pesmu i igru, nastavljeno je druženje do zore.Kompletan prihod od balske lutrije namenjen je bečkom Karitasu. Svetosavskom balu je prisustvovao veliki broj srpskih studenata u Beču, kao i predstavnici austrijskih institucija i diplomatskog kora.

Ovogodišnjem balu prisustvovali su i Milorad Simić, lični izaslanik i savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, direrktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković, poslanik Slobodarske stranke Austrije (FPO) Eduard Šok, Hans Arsenović iz stranke Zeleni, kao i gosti iz Mađarske, Švedske, Nemačke, Belgije i drugih zemalja.

Pošto je Beč u svetu poznat kao grad balova, Srbi Svetosavskim balom daju svoj doprinos slici austrijske prestonice i srpski bal je uvršten u balski kalendar Austrije.

Tanjug

objavljeno: 26.01.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Svetosavski bal u Beču - svečano kao i uvek

Izvor: Mondo, 26.Jan.2013

U Beču je održan 16. Svetosavski bal, kojim se neguje tradicija srpskih balova u austrisjkoj prestonici duga gotovo dva veka...Zvucima Svetosavske himne, koju je otpevao operski pevač Nenad Marinković, uz pratnju pijanistkinje Jovane Misaljević, počeo je u Beču Svetosavski bala u organizaciji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.