Svetosavske svečanosti u Smederevu od 23. do 29. januara

Izvor: Glas javnosti, 22.Jan.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavske svečanosti u Smederevu od 23. do 29. januara

SMEDEREVO - Gradska uprava u Smederevu objavila je program 23. Svetosavskih svečanosti, koje će biti održane od 23. do 29. januara.

Program počinje Svetosavskom liturgiijom

Program 27. januara počeće Svetosavskom liturgijoma i primopredajom slavskog kolača u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, kada će Gimnazija u Smederevu predati kolač Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Vranovu.

Sledi takmičenje u veštini raspravljanja između učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Gimnazije i Tehničke škole. Tačno u podne u svim osnovnim i srednjim školama planirane su Svetosavske priredbe i druženja.

Narednog dana biće organizovan tradicionalni Svetosavski bal, a program se završava Svetosavskim koncertom Gradskog kulturno umetničkog društva „Smederevo“, u nedelju, 29. januara, u Centru za kulturu.

Dešavanja u Narodnoj biblioteci biće u centru pažnje prvog dana. Tačno u podne, gradonačelnik Smedereva i predsednik Organizacionog obora, Predrag Umičević, otvoriće svečanosti, uz umetnički program Crkvenog hora „Sloga“.

Planirane su i izložbe knjiga. Na Pozajmnom odeljenju biblioteke je “Brojanica Svetoga Save”, na Naučnom odeljenju “Života mojega delo (stara srpska književnost XII-XV vek), na Dečjem odeljenju „Duh je njegov zvezda nad našim školama“ (Jovan Jovanović Zmaj), dok će u bibliotečkim ograncima u seoskim mesnim zajednicama biti “Sveti Sava u istoriji i tradiciji”.

U prostoru ove ustanove biće predstavljena i knjiga jereja dr Željka R. Đurića “Služenje episkopa”, kanonsko predanje.

U književnom programu učestvovaće protojerej - stavrofor dr Radomir Popović, protojerej-stavrofor dr Radomir Milošević, đakon mr Ivica Čairović, Dragan Mrdaković i autor, kao i pevačka grupa „Đurđevke“.

Na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke, za sutradan je planirana etnološka radionica “Sveti Sava i narodno vaspitanje” u kojoj će učestvovati učenici Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, a voditeljka je Slađana Milošević.

Isti prostor biće upotpunjen multimedijalnim programom, DVD projekcijom “Manastir Hilandar”, tokom svečanosti.

Narodna biblioteka Smederevo, povodom 23. Smederevskih svetosavskih svečanosti, nagradiće besplatnim upisom u Biblioteku za 2012. godinu, učenike i studente stipendiste Fonda za podsticanje obrazovanja i usavršavanja mladih talenata Smederevo.

Muzej u Smederevu predstaviće treći broj stručnog periodičnog časopisa “Smederevski zbornik”, a govoriće akademik Momčilo Spremić, Dr Marko Popović, Dr Nenad Makuljević i direktorka Tatjana Gačpar.

U Centru za kulturu biće organizovana tribina “Uticaj vere na porodicu danas”, na kojoj će govoriti prof. dr Vladeta Jerotić.

Program se 25. januara nastavlja u Istorijskom arhivu i Gradskoj galeriji savremene umetnosti.

Arhiv će predstaviti knjigu “Smederevska tvrđava” autora Mlađana Cunjaka, o kojoj će govoriti dr Gordana Tomović, Tomislav Stevanović i autor.

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti biće otvorena tradicionalna izložba studenata master studija grafike i vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a govoriće mr Rodoljub Karanović.

Svečana akademija biće održana u četvrtak u Centru za kulturu. Svetosavsku besedu kazaće mr Tatjana Lazarević Milošević, a potom će biti saopštena imena dobitnika i uručena priznanja i nagrada - Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.

U muzičkom delu učestvovaće Hor „Kir Stefan Srbin“ i Crkveni hor „Sloga“, a nakon toga će učenici Gimnazije u Smederevu izvesti “Osvećenje vremena”.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

SVETOSAVSKE SVEČANOSTI U SMEDEREVU OD 23. DO 29. JANUARA

Izvor: Kurir, 22.Jan.2012

Gradska uprava Smedereva objavila program 23. Svetosavskih svečanosti..SMEDEREVO - Gradska uprava u Smederevu objavila je program 23. Svetosavskih svečanosti, koje će biti održane od 23. do 29. januara...Dešavanja u Narodnoj biblioteci biće u centru pažnje prvog dana. Tačno u podne, gradonačelnik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.