Sveti Sava na zagrebačkom Svetom Duhu

Izvor: Politika, 18.Sep.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Sava na zagrebačkom Svetom Duhu

Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković” đacima svih nacionalnosti nudi kvalitetno obrazovanje

Škola u širem centru prestonice Hrvatske, moderna zgrada sa sportskim terenima na otvorenom, piše se ćirilicom i uči o Svetom Savi. To je Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković”, zgrada na zagrebačkom Svetom Duhu, na imanju pravoslavne crkve uz manastir >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svete Petke, novi je objekat ove škole u kojem je ovog septembra sedma generacija đaka počela školovanje. Izgradnja je koštala oko sedam miliona evra i finansirana je iz sredstava Crkvene opštine Zagreb, a dobar deo novca obezbeđen je kreditom čija otplata sada značajno opterećuje budžet crkvene opštine koja je u sastavu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Nadležni arhijerej mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, osnivač je pravoslavne gimnazije koja nosi ime ćerke despota Đurđa Brankovića Katarine, žene nemačkog grofa Urliha Drugog Celjskog, jedno vreme i upraviteljke Gradeca, kako se Zagreb tada zvao. Gimnazija je do sada radila u strogom centru, u Bogovićevoj ulici. Nova zgrada počela je da se gradi u maju 2010. godine, da bi ovog septembra otvorila vrata za đake. Objekat premašuje 6.000 kvadratnih metara, ubraja se u najlepša i najmodernija zdanja ovakve namene na našim prostorima, hvali se direktor škole protojerej-stavrofor Slobodan Lalić.

– Imamo specijalizovane učionice za predmete poput fizike, hemije i biologije, informatike, kabinete i praktikume, spremišta, biblioteku i prostor uprave škole. Učenicima je na raspolaganju školska sportska sala sa pratećim prostorijama, garderoba, kuhinja sa trpezarijom, amfiteatar koji udovoljava najrazličitijim sadržajima: organizovanje duhovnih akademija, predavanja, promocija, koncerata...– kaže otac Slobodan.

Nije zanemareno ni uređenje okoline: ima dovoljno zelenih površina oko škole, obezbeđena su i parking mesta, urađena priprema za dva otvorena sportska terena.

– Mitropolit Jovan i Crkvena opština zagrebačka upuštajući se u realizaciju ovako velikog projekta svakako da su imali u vidu ponajpre novonastale okolnosti sa kojima je suočena naša zajednica danas u Hrvatskoj, ali i očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta – ističe otac Slobodan.

Škola na imanju crkve uz manastir Svete Petke

Grad Zagreb finansijski je pomogao gradnju škole, a gradske službe olakšale pribavljanje potrebne građevinske dokumentacije. Direktor gimnazije kaže da su i dalje potrebna materijalna sredstva za dovršetak uređenja i opremanja ovog kompleksa i veruje da neće ostati usamljeni u tim naporima i da će „najveći projekat u dijaspori” podržati, pre svih, Srbija.

– Veliki broj učenika je iz povratničkih porodica čiji su roditelji često bez stalnog zaposlenja. Učestvujući u životu svog naroda, proživljavajući i dobro i zlo Crkva je prepoznala potrebe naroda i nastoji na ovaj način pomoći. Ipak, briga i interes za obezbeđivanje uslova za njihovo obrazovanje ne bi trebala biti samo briga Crkve. Stoga bi voleli da se ovo razume kao apel za podršku našem radu – priča otac Slobodan.

Crkva đacima pomaže nudeći im u pravoslavnoj opštoj gimnaziji besplatno školovanje, da budemo precizni, ne radi se samo o besplatnoj nastavi: besplatni su udžbenici, veliki deo školskog pribora, posete izložbama, muzejima, pozorištima, ekskurzije, a đacima koji nisu iz Zagreba, crkvena opština plaća smeštaj u učeničkim domovima. Časove pohađa 85 đaka, 50 učenica i 35 učenika, a čak 75 njih nisu iz Zagreba. Predaje im 17 profesora. Uslov za upis je uobičajen – završena osnovna škola i najmanje 46 bodova na maloj maturi. Đaci ne moraju da budu srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti.

– Škola radi po programu Ministarstva obrazovanja Hrvatske koji se primenjuje za opšte gimnazije, a prema modelu A, koji podrazumeva izvođenje nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Uz srpski jezik i književnost, zastupljen u programu jednakom satnicom kao i hrvatski jezik i književnost, učenici slušaju predavanja pravoslavne veronauke, crkvenoslovenskog jezika, a predmeti poput istorije, geografije, muzičke i likovne umetnosti su obogaćeni sadržajima koji se odnose na nacionalnu istoriju i kulturu – navodi otac Slobodan.

Bivši učenici gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković” danas studiraju u Hrvatskoj i Srbiji, na filozofskom, bogoslovskom, filološkom, mašinskom, medicinskom, prirodno-matematičkom, pravnom, poljoprivrednom fakultetu, a jedan je upisao i čuveni moskovski Lomonosov.

Jelena Čalija

objavljeno: 19.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.