Sumnjivo uvođenje Kulture religija u srednje škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjivo uvođenje "Kulture religija" u srednje škole

BIJELJINA - Svetosavska omladinska zajednica (SOZ) Bijeljina smatra da novi predmet iz veronauke ne sme da se kosi sa osnovnim načelima pravoslavlja, kao što je to slučaj sa "Kulturom religija", koja "sramno iznosi neistine, od kojih je jedna da je pravoslavlje utemeljeno 1054. godine".

Generalni sekretar SOZ-a Velislav Mišura kaže da učenici na osnovu te tvrdnje uče da je pravoslavlje neka hrišćanska sekta ili hrišćanska konfesija koja je mlađa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i od islama i svih drugih religija, odnosno da pravoslavlje nema direktnu vezu sa Hristom i da nema koren u iskonskom hrišćanstvu.

Adam i Eva po krivičnom zakonu

Mišura je naveo da, prema mišljenju autora "Kulture religija" pravoslavna crkva ima nacionalno obilježje, te da taj predmet do te mere banalizuju stvari i uči decu da su Adam i Eva isterani iz raja, jer su jeli jabuke.

"SOZ, omladina DNS-a i SDS-a Bijeljine, Škola ikonopisa "Odigitrija", Škola košarke "Budućnost", Srpski sabor "Dveri", veroučitelji Eparhije zvorničko-tuzlanske i sav verni narod RS i BiH podigao je glas protiv ovog sramnog predmeta koji u svojoj suštini ruši sve ono što nas čini svetosavskim, pravoslavnim narodom", rekao je Mišura, koji je učestvovao na tribini o temi "Kultura religija ili živa vera u živoga Boga" održanoj sinoć u bijeljinskom Domu omladine.

SOZ, ističe Mišura, nema ništa protiv uvođenja novih nastavnih predmeta u osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

"Mi, vernici, ne osporavamo da neko uči neke svoje teze, ali osporavamo pravo da nama nameću te teze, jer ne možemo dopustiti da naša deca, kada dođu u srednju školu, budu prisiljena da uče nešto što nije u njihovoj verskoj i nacionalnoj tradiciji", rekao je Mišura.

On smatra da se s ciljem uvođenja ovog predmeta svi pozivaju na "demokratsko pravo svakoga", ali da se deca, u slučaju veronauke, na početku školovanja izjašnjavaju da li žele ili ne žele pohađati veronauku, a da je, kada je reč o "Kulturi religija" to moguće samo za učenike prvog razreda srednje škole nakon čega ovaj predmet postaje obavezan.

Protosinđel Petar: Uvredljive namere

Starešina manastira Sveti Vasilije Ostroški protosinđel Petar Petrić istakao je da je cilj sinoćnog okupljanja da i Crkva da svoj sud i mišljenje o predmetu "Kultura religija", koji je ove godine uveden u nastavni program srednjih škola, ali i u neke osnovne škole kao eksperimentalni predmet, ocenivši da se njegovim uvođenjem ništa neće rešiti, ako u BiH postoje političke, ekonomske, demokratske ili druge nejasnoće.

"Tvrdnje koje su iznesene prilikom uvođenja ovog predmeta u nastavni program da se on uvodi sa namerom da se kod dece u RS razvije međureligijsko znanje, razumevanje i tolerancija neosnovane se i kao takve uvredljive za sve narode kako u RS tako i u celoj BiH", rekao je protosinđel Petar.

On je napomenuo da je to uvreda za sav narod u BiH, "jer višegodišnje postojanje Međureligijskog veća BiH dovoljno pokazuje da u BiH postoji međureligijsko razumevanje i saradnja oko zajedničkih i bitnih momenata u životu svih verskih zajednica".

Protosinđel Petar pročitao je na početku tribine saopštenje Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, koji je i predsednik Međureligijskog veća BiH, a u kome je naglašena vera da će sinoćno okupljanje i zajednički stav svih verskih zajednica, učenika i omladine, te poruka koju na taj način šalju "doći do relevantnih faktora odlučivanja uvođenja navedenog predmeta, te da će kao najlogičnije rješenje taj faktor doneti odluku da se ovaj eksperimentalni predmet ukine od sledeće školske godine".

Osvrnuvši se na naziv novog nastavnog predmeta, protosinđel Petar je istakao da je i on kontroverzan, jer "je veoma diskutabilno šta zapravo znači kultura religija".

"Da li se ovim nazivom pokušava reći da su se deca na časovima veronauke učila nekulturi religije, da budu netolerantni ili se pokušava reći da to što su do sada učili nije dobro i nije dovoljno kulturno, a da će sada naučiti šta je to pomirenje, kultura i tolerancija", upitao je protosinđel Petar.

Avramović: Pogrešno od prve do poslednje stranice

Učesnici tribine o predmetu "Kultura religije" izneli su stav da ovaj projekat ne bi smeo da dobije "zeleno svetlo" i da kao "sporan projekat sa puno nedostataka" zaživi u školama RS.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić istakao je da i struka i javnost već sada mogu da kažu da je "predmet "Kultura religija" pao na ispitu, jer je probudio mnogo sumnje i veoma opravdane strahove".

Jedan od autora udžbenika "Kultura religije" Zoran Avramović podsetio je da je prošle godine, kao izabrani delegat Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo, radio na edukaciji nastavnika za ovaj predmet, kao i da je radeći na njegovoj stručnoj analizi uočio loše strane što je "u devet tačaka uputio Ministarstvu prosvjete i kulture RS".

"Udžbenik koji sam video bio je pogrešan od prve do poslednje stranice i to ne samo u stručnom nego i u nacionalno-prosvetnom pogledu", rekao je Avramović i dodao da smatra da taj udžbenik nije dobar ne samo za prosvetni sistem RS nego i za srpsko nacionalno i duhovno biće.

On je naglasio da je resorno Ministarstvo zatražilo stručno angažovanje ljudi koji su za tri meseca stvorili današnji udžbenik na osnovu vladinog programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.