Srpske nedoumice: Istok zapada ili zapad istoka

Izvor: BKTV News, 26.Nov.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske nedoumice: Istok zapada ili zapad istoka

Srbija je po Svetom Savi “Istok zapada, i zapad istoka”. Neverovatna istorija Srbije od Berlinskog kongresa (1878. godine) do danas ukazuje na cikluse okretanja Srbije i prema Istoku i prema Zapadu u različitim istorijskim okolnostima. Da podsetimo, Srbija je između 1878. i 1903. godine bila okrenuta ka Zapadu, pre svega, prema Austrougarskoj i Nemačkoj, a duhovno prema Ruskom carstvu. Posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u periodu od 1903. do 1918. godine Srbija se okreće Francuskoj i Rusiji.
Srbija postaje pobednik posle Velikog rata, ali i utapa svoju državu u Kraljevinu SHS, potonju Jugoslaviju. Od 1918. do 1941. godine Srbija kao deo Kraljevine Jugoslavije približava se Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Nakon Drugog svetskog rata dinastija Karađorđevića nestaje sa političke scene, a Jugoslavija pod uticajem sila pobednica, pre svega, Velike Britanije i SSSR-a dobija komunističku vlast. Period od 1944. do 1948. godine srpski komunisti fanatično su vezani za SSSR do Infombiroa. Period od 1950. do 1990. godine Jugoslavija i Srbija vezana je za Zapad, pre svega Nemačku, SAD i druge države. Odnos prema SSSR-u se poboljšava posle 1956. godine uz jačanje ekonomskih veza.
Slom bivše SFRJ i pozicija Srbije od 1990. do 2000. godine bila je politički nedefinisana. Srbija je u sukobu sa Zapadom. Ruska federacija podržava Srbiju, ali je Jeljcinova vlast bila slaba da SRJ i Srbiju istinski pomogne. Posle pada Miloševića, Srbija se okreće EU i SAD, ali se i postepeno otvara prema Ruskoj federaciji. Rusija za novu vlast u Srbiji postaje značajna tek od 2006. godine, odonosno 2008. godine sa najavom južnog gasnog toka koji treba da prođe kroz Srbiju. Sve vlade u Srbiji do 2012. godine bile su relativno uzdržane prema Putinovoj reformatorskoj politici. Sadašnja vlast je između EU, SAD i Rusije, i to je deo real-politike.
Po istraživanju časopisa „Nova srpska politička misao” na uzorku od 1100 ispitanika dobijeni su rezultati koji pokazuju da se svaki treći građanin Srbije protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju, dok polovina smatra da je put ka Briselu najbolji za našu zemlju. Savez sa Ruskom federacijom, ukoliko bi bio moguć, podržava 67,5 ispitanih građana. Ispitivanje javnog mnjenja, u čijem središtu je orijentacija Srbije i gasovod „Južni tok“, pokazalo je i da najveći broj građana smatra da bi Srbija trebalo da bude spoljnopolitički okrenuta Rusiji. O ovakvom stavu najbolje svedoče rezultati da potencijalni savez sa Rusijom ne podržava svega 18,2 posto ispitanih, dok je 14,3 posto neopredeljeno. Najveći broj ispitanih složio se i da bi Rusija trebalo da bude prisutnija u kulturnom (57,3 posto) i ekonomskom (45,7 posto) životu Srbije. Izgradnju gasovoda „Južni tok“ u Srbiji podržava više nego apsolutna većina ispitanih građana od 82,4 odsto, što ovu temu čini jedinstvenom po podršci javnosti Srbije. Od svetskih i regionalnih lidera građani Srbije najbolje mišljenje imaju o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koga su na skali od jedan do pet ocenili sa 3,6. Čistu peticu ruskom predsedniku dala je čak trećina ispitanih.
Od 1878. godine Srbija je okrenuta ekonomski prema Zapadu, ali i kulturološki. Duhovno i verski Srbija je okrenuta ka Rusiji. Srbija je imala jače veze sa Nemačkom koja je Srbiju razarala i 1914. i 1941. godine i koja je uticala na raspad SFRJ intezivnije nego na Rusiju. Nedavno su obavljena i istraživanja javnog mnjenja u Rusiji oko poželjnih prijatelja i bliskih naroda gde na žalost Srbije nije bilo među prvih deset naroda i država. Dakle, treba biti realan. Srbija je danas u takvom geopolitičkom položaju koji traži otvaranje prema EU, ali i energetsku i savaku drugu saradnju sa Ruskom federacijom.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.