SPC proglasila sveštenike i đake Momišićke za svece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC proglasila sveštenike i đake Momišićke za svece

BEOGRAD -

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) proglasio je danas za svece dva sveštenika i 40 đaka Momišićka, a tim povodom u subotu, 19. maja, u Hramu svetog Save na Vračaru biće održana liturgija.

Vladika bački Irinej je novinarima u beogradskoj Patrijaršiji rekao da je saborska komisija koja se bavi predlozima koje bi ličnosti od onih koje uživaju ugled i poštovanje kao sveti božiji ljudi trebalo i zvanično uvrstiti u diptih svetih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosno proglasiti ih svecima, predložila da se kanonizuju dva sveštenomučenika i 40 mučenika Momišićka.

"Komisija je podnela predlog, a sabor je jednoglasno prihvatio da se u diptih, Katalog svetih Pravoslavne crkve uvrste sveštenomučenici i mučenici Momišićki", reka je episkop bački Irinej.

On je naveo da sveti mučenici Momišićki, koji su postradali u 17. veku, već uživaju lokalno poštovanje vernika.

Sveti arhijerejski sabor SPC je na svom redovnom prolećnom zasedanju prihvatio da se u katalog svetih uvrste i sveti mučenici Momišićki, a na predlog mitropoilta crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je novinarima obrazložio taj predlog.

Dvojica sveštenika učitelja i njihovih 40 đaka živi su spaljeni 1688. godine u crkvi Svetog Georgija u današnjem podgoričkom naselju Momišići, od vojske skadarskog Sulejman Paše, u znak odmazde zbog više poraza koja je pretrpela osmanlijska vojska tih meseci od brdskih plemena.

Njihove mošti su sakupljene i sahranjene pod presto crkve Svetog Georgija pod Goricom, a na tom mestu su bile do 1936. godine kada su prenete u Hram svetog Georgija u Momišićima.

Episkop bački Irinej je naveo i da je Sabor slušao opširni izveštaj o delatnosti Svetog arhijerejskog sinoda kao svog izvršnog organa i pritom je nakon svakog odeljka koji je važan kako za odnose i probleme unutar pomesne, tako i za odnose sa sestrinskim, ali i drugim crkvama vođena diskusija.

"Diskusija je obuhvatila korake i inicijative koje naša crkva treba da preduzme u pravcu rešavanja problema", rekao je episkop bački Irinej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.