Rastko otključao svoju svetinju

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastko otključao svoju svetinju

U manastiru Sveti Sava - Novi Kalenić u Kanberi, prošlog vikenda, u organizaciji Slobodne Srpske pravoslavne crkve, održan je svetosavski omladinski festival. Drugog dana festivala, u tamošnjem hramu, inaugurisan je novi episkop ove eparhije, gospodin Ambrozije.

 Episkop Ambrozije i pop Zvonimir Jović

Kako je sa događaja izvestio "Kanbera tajms", članovi eparhije Slobodne Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << crkve doputovali su u Australijsku Prestonu Teritoriju da proslave ponovno otvaranje crkve blizu Hola koja je zatvorena 2007.

Prema dnevniku iz glavnog grada Australije "parohijani su proslavljali novo poglavlje eparhije, sa novopostavljenim episkopom Ambrozijem, koji je pozdravljao posetioce i domaće koji su se vratili nazad u crkvu, pet godina pošto je bila zaključana posle otkazivanja episkopu Irineju Dobrijeviću".

Inauguraciju vladike Ambrozija, uz davanje prava na postavljanje sveštenika i vođenje politike za Slobodnu Srpsku pravoslavnu crkvu, obavio je episkop Aksentije.

- Ovo je kritična tačka za put crkve u budućnosti. Pet godina pošto je ova eparhija bila bez starešine, ovo je radostan događaj - rekao je episkop.

Potpredsednik eparhije Slobodne Srpske pravoslavne crkve za Australiju i Novi Zeland Ratomir Nešić kazao je da pred crkvom sada predstoji svetla budućnost.

- Novi episkop sada može da postavlja nove članove sveštenstva i može da radi sa slobodnim srpskim pravoslavnim crkvama u celoj Australiji i Novom Zelandu, ovo je za crkvu veoma velika stvar - kazao je on za novine iz Kanbere.

Posle uobičajene nedeljne liturgije, episkop Ambrozije predstavljen je vernicima na slavlju koje je kasnije priređeno. Pre toga, on je presekao slavski kolač.

Veliko bdenje i liturgija

Obeležavanje slave hrama Svetog Save u Kanberi, drugog dana Svetosavskog omladinskog festivala, počelo je velikim bdenjem u subotu uveče, a nastavljeno liturgijom u nedelju.

Na liturgiji su služili episkopi Ambrozije i dr Aksentije, uz sasluženje arhimandrita Jovana Smelića, protojereja Dragana Saračevića, Stilijanosa Papadopulosa i Zvonimira Jovića, Jereja Bojana Vlajića i đakona Nebojše Mirkovića i Vasilija Jakimova.

Tokom službe, ovdašnji dečiji hor, učesnike letovališta, vodila je monahinja Jelisaveta iz Ruske zagranične crkve.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.