Rad na mozaiku u hramu Svetog Save bi se mogao završiti za šest godina

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad na mozaiku u hramu Svetog Save bi se mogao završiti za šest godina

09.07.2014. - Garancija je neprekidno finansiranje

Naučnici lingvisti nalaze rusizme u Zakonopravilu koji je sastavio Sveti Sava. To potvrđuje da su u radu na prvom srpskom pravnom dokumentu pomagali ruski monasi. Prošli su vekovi — i u radu na hramu koji nosi ime Svetog Save učestovaće ruski majstori.

Unutrašnje uređenje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu može da se završi za šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << do osam godina, - ovakvo mišljenje u intervjuu za našu radiostanicu izrazio je član Ruske akademije umetnosti Nikolaj Muhin. Nedavno se umetnik vratio iz Beograda, gde je razmatrao ruski doprinos izgradnji sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i patrijarhom Srpskim Irinejom.

Gospodine Muhin, protokol o ruskom učešću je potpisan još u martu 2012. godine, tema je razmatrana i pre toga. Međutim, za sada konkretni koraci nisu učinjeni. Ipak očigledno je da pomoć u vidu 15 hiljada kvadratnih metara mozaika za unutrašnje uređenje hrama ostaje na snazi?..

- Ako ćemo precizno, tamo ima oko 17 hiljada kvadratnih metara koji treba da budu pod mozaikom. Mi smo započeli sastanak sa protoneimarom hrama Vojislavom Milovanovićem s osmehom: prošlo je 5 godina, a mi još razmatramo oslikavanje hrama. Pet godina u razmerama večnosti nije ništa, ali mi starimo! Projekat je malo prikočen, zato što je mozaik vrlo teška i skupa tehnologija.

Osnovni obim radova će preuzeti na sebe ruski stručnjaci, ali u štampi pišu da će biti uključena i srpska strana.

- Ruska akademija umetnosti je dobila pravo da održi savezni konkurs u Rusiji za ukrašavanje hrama Svetog Save. U septembru će biti održana izložba konkursnih projekata, biće određena tri pobednika, tačnije tri majstora koji će raditi sa svojim timovima. Sada je prerano govoriti o tome ko i šta će da radi. Jedan od prvorazrednih zadataka je da se naslikaju za one koji će slagati mozaik skice u boji u prirodnoj veličini. To je oko 50 sedmometarskih figura za kupolu. Naravno, Srbi ne mogu sami sve to da urade.

Privemeni okviri završetka radova stalno se odlažu. Ranije se govorilo do 2020. godine, sada se već čuju rokovi ”za 15-ak godina”. A šta vi mislite, kada će ”posao veka”, započet još 30-ih godina biti završen?

- Predsednik RF je obećao Srbiji ukrašavanje ovog hrama, a ako je Putin rekao ”mi ćemo to uraditi”, znači uradićemo. Posle septembra mi već možemo da pokazujemo projekte Administraciji predsednika RF, a u oktobru se planira Putinova poseta Beogradu, priređena povodom 70-godišnjice oslobođenja od nemačko-fašističkih okupatora. Ja sam optimista, verujem da ako do tada predsednici na rukama budu imali skicu,  ako radimo nežureći i kvalitetno, sve može da se uradi za 6-8 godina. Kada je građen hram Hrista Spasa takođe niko nije verovao da ćemo ga oslikati za manje od godinu dana, ali mi smo uspeli. Garancija uspeha projekta je neprekidno finansiranje.

Sa Balkanom ste upoznati s početka 2000-ih, oslikavali ste ovde kapele, crkve, između ostalog crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Ubu. Uzimajući u obzir da ćete verovatno učestvovati i u radu na crkvi Svetog Save, ispričajte o svom srpskom iskustvu.

- Radio sam u Ubu više od tri godine. Nema takve knjige o srpskom ikonopisanju, freskama i mozaiku koju nisam imao u biblioteci, tako da sam se pripremio. Radio sam lako, broj prijatelja svakim danom je bio sve veći. Najdirljivije je što su me lokalni stanovnici stalno hranili svim onim po čemu je čuvena srpska kuhinja. Sve svadbe i rođendane u tom malom gradu smo proslavili sa meštanima. Mogu da kažem da sada dobro znam crkvenu kulturu u Srbiji, mentalitet tog naroda, ono što je za njega sveto.

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.