Proslava Božića u Srbiji

Izvor: S media, 07.Jan.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Božića u Srbiji

Božićnom liturgijom u Hramu Svetog Save, koju je služio patrijarh Irinej, otpočela proslava Božića u Srbiji. Na Kosovu je centralna proslava bila u hramu svetog Đorđa u Prizrenu. Vladika raško-prizrenski Teodosije pozvao Srbe da se vrate u svoj grad.

Najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista, slavi se danas u celoj Srbiji. Proslava je počela u ponoć prvom Božićnom liturgijom u Hramu Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Save u Beogradu, koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, a čas rođenja Isusa Hrista oglasila su zvona svetosavskog hrama.

Božić je praznik mira, ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva, poručio je patrijarh srpski Irinej u Božićnoj poslanici, koju je pročitao starešina Hrama Sveti Sava, Radivoje Panić. Patrijarh je pozvao sve vernike da žive u duhu darova i vrednosti Božića i ukazao na značaj porodice, kao jezgra u kome se ostvaruje "punoća Tajne ljubavi".

Jutarnje praznične liturgije služene su u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i svetu.

U Sabornoj crkvi u Beogradu prazničnu jutarnju liturgiju služio je arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja.

Prva božićna liturgija u Prizrenu

Na Kosovu i Metohiji centralna proslava Božića održana je u Prizrenu, u delimično obnovljenom Hramu Svetog Đorđa, gde je Svetu arhijerejsku liturgiju služio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije je posle liturgije rekao da je to prva božićna liturgija u Prizrenu od 1999. godine i da se nada da će ona označiti i početak povratka proteranih Srba koje je pozvao da se vrate u svoj grad.

"Oni neće biti sami, jer će pored svoje kuće imati i ovu, Hram Svetog Đorđa i mi ćemo biti sa njima, a Gospod je sa svima nama", rekao je Teodosije.

Episkop Teodosije izrazio je i nadu da će posle konačne obnove Hrama Svetog Đorđa i Episkopije uskoro biti završena i prizrenska Bogoslovija.

"Od 1999. godine nije postojala praznina samo na ovom mestu, već i u našim srcima zbog porušenog Hrama svetog Đorđa i zbog zapaljenih drugih srpskih svetinja. To su tada činili ljudi koji nisu znali šta čine. Ali ima i onih drugih koji žele da se ove svetinje obnove", rekao je Teodosije.

Božićnoj liturgiji prisustvovali su Srbi sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, kao i potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije Damjan Krnjević.

Pune manastirske crkve i porte

Božić u pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča proslavljen je uz prisustvo velikog broja vernika, pre svega mladih, ali i u domovima, gde su bile na okupu cele porodice, uključujući i najmlađe koji su prvi puta videli česnicu i jabuku u ustima pečene praseće glave.

Posebno svečano je u crkvama manastira Ravanice kod Ćuprije u kojem počivaju mošti svetog kneza Lazara, manastira Kalenića kod Rekovca, Manasije kod Despotovca, Svete Petke kod Paraćina, Miljkovu manastiru kod Svilajnca, koji pripadaju šumadijskoj i braničevskoj eparhiji, podeljeni rekom Velikom Moravom, a jedan od drugog, kaže predanje, udaljeni su "dan hoda".

Monahinje manastira Svete Petke Hristovo rođenje obeležavaju zajedno sa oko 90 teško obolele dece iz gotovo svih gradova Srbije i bivše SFRJ.

(RTS, Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.