Presuda za ubistvo Kovačevića

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za ubistvo Kovačevića

Zbog ubistva Nikole Kovačevića, učenika gimnazije "Sveti Sava", N. P. i N. M. pred Višim sudom u Beogradu osuđeni na po tri godine zatvora. Roditelji ubijenog dečaka smatraju da je presuda ispod svakog minimuma.

Viši sud u Beogradu osudio je na po tri godine zatvora N. P. i N. M. koji su, kao maloletnici, u martu 2005. godine, na smrt pretukli Nikolu Kovačevića, tada učenika Gimnazije "Sveti Sava".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Oni su osuđeni na po tri godine maloletničkog zatvora i na suđenju je primenjen tadašnji Zakon za maloletnike, koji je važio 2005. godine.

Kao i ceo postupak, i izricanje presude, bilo je zatvoreno za javnost, jer su osuđeni u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni. Posle suđenja optuženi i njihovi advokati nisu želeli da komentarišu presudu.

Roditelji Nikole Kovačevića nezadovoljni su takvom odlukom suda i smatraju da je presuda ispod svakog minimuma.

"Ubili su mi dete na zlikovački način. Suđenje je trajalo pet i po godina. Ljudi dobijaju tolike kazne za džeparenje. Zaključak posle takve presude jeste da se zločin isplati", rekao je Pavle Kovačević, otac ubijenog dečaka.

Punomoćnik porodice Kovačević, Miljana Perendija smatra da je kazna od tri godine veoma mala i neprimerena i dodaje da ona po Zakonu o krivičnom postupku ne može da uloži žalbu, jer to pravo ima samo javni tužilac.

Perendija je izrazila očekivanje da će se Tužilaštvo žaliti na ovako nisku kaznu.

N. P. i N. M. su bili osuđeni na po tri godine maloletničkog zatvora, pred Okružnim sudom, zbog nanošenja teških telesnih povreda, od čijih posledica je Kovačević ubrzo preminuo, ali je prošle godine Vrhovni sud Srbije ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje.

Šesnaestogodišnji Nikola Kovačević, išao je u gimnaziju Sveti Sava i trenirao je vaterpolo. 14. marta 2005. godine, izašao je iz škole da kupi sok. U Ulici Vojvode Milenka, posle kraće svađe, pretukla su ga dvojica dečaka. Tri dana nakon toga Nikola je preminuo.

Nakon smrti Nikole Kovačevića, javnost u Srbiji podigla je glas protiv vršnjačkog nasilja. Organizovan je javni čas ljubavi i tolerancije. Nastava je prekinuta u svim školama, a svi profesori i učenici učestvovali su u molitvenoj šetnji kroz Beograd.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri godine za ubistvo gimnazijalca

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2010

Viši sud osudio je na tri godine zatvora N. P. i N. M. koji su kao maloletnici u martu 2005. na smrt pretukli Nikolu Kovačevića, učenika Gimnazije "Sveti Sava".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.