Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 75 godina Svetosavska liturgija u Skadru

SKADAR - Prvi put posle 75 godina danas je, u crkvi svete Trojice u albanskom gradu Skadru, uz blagoslov arhiepiskopa skadarskog Anastasija i cetinjskog Amfilohija, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske služilo prvu svetosavsku liturgiju, a održana je i prva Svetosavska akademija.

Kako je Tanjugu izjavio otac Radomir Nikčević, crkva svete Trojice u Skadru je sagrađena pre desetak godina zajedničkim prilozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vernika albanske i mitropolije crnogorsko primorske.

U crkvi svete Trojice liturgiji su, prema njegovim rečima, prisustvovali sveštenici albanske pravoslavne crkve, više od 300 vernika, otpravnik poslova ambasade Srbije u Tirani Miroljub Zarić sa suprugom i druge zvanice.

Sveta služba

Svetu službu Božiju u skadarskom hramu Svete Trojice danas je služio paroh cetinjski jerej Ljubomir Jovanović, uz sasluženje đakona Igora Balabana, javila je Radio "Svetigora" sa Cetinja.

Vernici, među kojima je bilo pripadnika muhamedanske i rimokatoličke vere, u Skadru i okolini žive složno i za sebe kažu da su svi oni Srbi, naveo je Nikčević.

Svetosavski program na srpskom jeziku je izvelo oko stotinjak dece, a pripremio ga je profesor sprskog jezika u Skadru Svetozar Ćiraković, kazao je Nikčević i dodao da je Svetosavsko slovo održao pesnik Budimir Dubak.

Nikčević kaže da je crkva bila prepuna, da je atmosfera bila svečana, a lica vernika ozarena.

U prostorijama Udruženja Srba i Crnogoraca u Skadru, u popodnevnim satima je priređen prijem na kome je promovisana knjiga "Skadarske elegije" pesnika Dubaka, a nakon toga i ručak, ispričao je otac Nikčević.

Domaćin Omer Stanković

Domaćin prazničnog ručka i slave Svetog Save ove godine je bio Omer Stanković koji je, prema Nikčeviću, ugostio više od stotinu zvanica u svom restoranu u centru grada.

On je dodao da su deca sve vreme pevala kosovske pesme, a celodnevna Svetosavska svečanost protekla je u miru.

Ukazom kralja Albanije Ahemta Zogua, 1934. godine na teritoriji te države zabranjene su sve institucije nacionalnih manjina među kojima i sprske, pa je tako zabranjen rad kulturno umetničkog društva Obilić, ali i obeležavanje svih nacionalnih praznika, pa samim tim i Savindana.

Kasnije, za vreme vladavine Envera Hodže izvršena je druga asimilacija Srba i Crnogoraca pa su tako u Albaniji veoma retka prezimena koja se završavaju na ić, kazao je Nikčević i dodao da su mnoga skraćivana ili albanizovana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.