Počela akcija „Pešački je zakon

Izvor: Studio B, 02.Nov.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela akcija „Pešački je zakon"

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, ozvaničili su u Osnovnoj školi „Sveti Sava" na Vračaru početak akcije „Pešački je zakon".

Podsetimo, akcija je pokrenuta na inicijativu grada Beograda, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Događaju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković, član Gradskog veća Slobodan Šolević >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Đilas je rekao da je akcija „Pešački je zakon" namenjena povećanju bezbednosti pešaka u saobraćaju i poštovanju pešačkih prelaza.

- U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i saobraćajnom policijom napravili smo velike pomake u poštovanju saobraćajnih pravila, pre svega poštovanje žute trake u Beogradu. Želimo da, što je više moguće, obezbedimo živote naših sugrađana. Podaci pokazuju da je 40 pešaka izgubilo život samo u ovoj godini, od toga deo sopstvenom krivicom, ali i krivicom vozača. Grad Beograd je pokrenuo ovu akciju u kojoj ćemo vozačima podeliti 100.000 flajera, sa bilborda i oglasa upozoravamo vozače i tako želimo da smanjimo mogućnost stradanja pešaka na pešačkom prelazu, odnosno da pešački zaista postane zakon, i za vozače i za pešake. Svaki život koji sačuvamo ovom akcijom jeste veliki uspeh - naglasio je gradonačelnik.

Ministar Dačić je podsetio da je grad Beograd pomogao policiji izdvajanjem znatnih sredstava, koja su uložena u poboljšanje njene opremljenosti.

- Mi imamo zajedničke interese, stabilan javni red i mir, manje kriminala, kao i smanjenje broja poginulih i povređenih lica na putevima. Posle prve godine primene Zakona o bezbednosti saobraćaja drastično je smanjen broj poginulih, ali druga i treća godina primene ovog zakona su kritične jer dolazi do opuštanja učesnika u saobraćaju. Tako se dogodilo da je ove godine povećan broj poginulih. Pešaci ne stradaju samo zbog vozača već i svojom krivicom, a nisu ugrožena samo deca već i stariji. Moramo da sprečimo da vozači neprilagođenom brzinom prolaze kroz crveno svetlo ili ne staju na pešačke prelaze, za šta su u svim državama u svetu predviđene visoke kazne. Ako sačuvamo makar i jedan život, uspeli smo u tome - kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja naći će se izmene koji se tiču registracije poljoprivrednih mašina, izmene za pojednostavljivanje nekih procedura, ali i povećanje bezbednosti pešaka.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pojačaće kontrolu Zakona o bezbednosti saobraćaja i kažnjavaće one koji ga ne poštuju.

Većina učenika prvog i drugog razreda kažu da znaju i poštuju pravila prelaska ulice, ali da ima vozača koji „nas ne vide i ne uspore pored škole".

Grad Beograd je od 2008. do 2011. godine finansirao postavljanje 5.161 saobraćajnog znaka, 160 metara pešačke ograde, 70 prinudnih usporivača brzine, dok je horizontalnom signalizaciojom obeleženo više od 190.000 kvadratnih metara, a 2.420 natpisa „škola". Semaforizovani su pešački prelazi i raskrsnice u blizini škola, završena je izgradnja tri pasarele na prometnim mestima, a u toku 2012. godine biće izgrađeno još devet pasarela.

Događaju su prisustvovali i načelnik Policijske uprave za grad Beograd Stevan Bjelić i načelnik saobraćajne policije Policijske uprave za grad Beograd Dragan Bogosavac.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.