Počast preminulom patrijarhu

Izvor: B92, Tanjug, 16.Nov.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast preminulom patrijarhu

Ulaz u Sabornu crkvu u Beogradu (FoNet)

Beograd -- U Srbiji je Dan žalosti povodom smrti patrijarha Pavla. Građani i dalje odaju počast patrijarhu u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Episkop bački Irinej rekao je posle sednice Odbora za sahranu da će prethodno tog dana biti održana zaupokojena liturgija u Spomen-hramu Svetog Save, koja će početi u 7.30 sati. U nastavku liturgije, kako je rekao episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Irinej, oko 11 sati biće služeno opelo. Građani su tokom noći i jutra odavali počast preminulom poglavaru SPC, čije je telo izloženo u Sabornoj crkvi.

Liturgiji povodom smrti patrijarha Pavla, jutros u osam časova u Sabornoj crkvi, prisustvovalo je oko dve stotine građana.

"Kao da mi je umro neko moj, toliko mi je žao, evo poranila sam, ostavila sam sve kući da dođem da mu odam počast."

"Mi smo mnogo pobožni i ne znam šta da vam kažem, boli me duša. Meni je danas slava, a tuga mi je u duši."

"Pa, duhovni otac, svetitelj srpski, pa mi ne znamo šta smo izgubili, ceo svet zna, samo mi ne znamo šta smo imali."

"Čovek koji je mnogo učinio za srpski narod, ujedinio je srpski narod, dao mu je neku ljubav, neku ljubav je usadio, veru u čoveka, veru u naciju i ne znam, nadam se da će naći neko ko će moći makar koliko toliko približno da ga zameni."

Tokom cele noći vernici i poštovaoci su u tišini i miru i po više časova čekali da se poklone senima patrijarha. U porti Saborne crkve su palili sveće za pokoj njegove duše. U hramu je tokom noći čitana molitva.

Na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve odlučeno je da će patrijarh Pavle biti sahranjen u četvrtak u manastiru Rakovica, jer je to bila njegova želja koju je više puta usmeno izrazio, ali i pisano u testamentu sa kojim je Sinod upoznat na sastanku.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je odlučio da funkciju poglavara crkve do izbora novog patrijarha obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, dosadašnji zamenik patrijarha Pavla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.