Planovi za Hram svetog Save

Izvor: Blic, 18.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi za Hram svetog Save

Sutra zaseda Skupština Društva za

podizanje hrama

Izveštaj o radovima na Hramu svetog Save i planovi za ovu godinu biće predstavljeni sutra, na 10. skupštini Društva za podizanje Hrama. Sednica počinje u 13.30 sati, a Skupštini će prisustvovati predsednik Boris Tadić, gradonačelnik Dragan Đilas i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.



Od radova u kamenu je ostalo još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malo nedovršenog posla u Kripti, obloženi su svi stubovi i betonski delovi i urađene instalacije. Prvi reflektori, žuti i beli, koju su zasijali pred ponoćnu Vaskršnju liturgiju, istakli su detalje na Hramu, a svetiljke koje prate hijerarhiju različitih delova fasade proradile su početkom maja. Tako osvetljen spolja, Svetosavski hram je posle osam decenija od početka gradnje, konačno dobio svoju pravu ulogu i značaj u panorami grada. Koliko će ove godine biti uloženo u Hram zavisi od učešća članova Društva za podizanje Hrama, doplatne marke, dobrovoljne uplate Beograđana uz priznanicu infostana i sredstava NIP.

- Sveti arhijerejski Sinod je usvojio predlog sadržaja mozaik, tako da će sigurno tokom ove godine biti raspisan domaći i međunarodni konkursi za njegovu izradu. Osim toga, iznad svih devet vrata naći će se reljefi u bronzi. To je donacija ruske firme dogovorena pred sam kraj 2008. godine. Biće urađen i projekat unutrašnjeg dekorativnog osvetljenja, takođe donacija, ali zemunske firme „Minel Schreder" - kažu u Kancelarije Društva.

Protoneimar Vojislav Milovanović će sutra članove Društa voditi kroz Hram na kome su u potpunosti završeni spoljašnji građevinski radovi i u toku su radovi na izradi kamenih obloga u unutrašnjosti prema crtežima arhitekte Aleksandra Deroka. Među članovima Društva će se naći predstavnici najuspešnijih domaćčih kompanija, banaka i institucija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.