Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2009, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarhova želja: Sahrana bez venaca - prilozi za završetak Svetosavskog hrama

BEOGRAD - Episkop bački Irinej najavio je večeras kao "gotovo izvesno" da će sahrani Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla prisustvovati vaseljenski patrijarh Vartolomej i da se očekuju svi predstavnici pravoslavnih i drugih hrišćanskih crkava, izaslanici islama i jevrejskih zajednica.
Gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u, episkop Irinej je, u ime Odbora za sahranu patrijarha Pavla, rekao da još nije tačno poznata trasa kojom će se kretati pogrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povorka, ali se zna da će 19. novembra u 9.30 sati ona sa telom patrijarha krenuti kroz centar Beograda do Hrama Svetog Save gde će biti služeno opelo.
Opelo će, kako je rekao, služiti svi episkopi Srpske pravoslavne crkve sa gostima iz drugih crkava, iako još nema potvrde ko će predstavljati druge pomesne pravoslavne crkve.
Episkop Irinej je naglasio da u logistici oko sahrane pomažu sva nadležna ministarstva,"jer je dostojanstven ispraćaj patrijarha Pavla zajednički posao svih nas".
Prema rečima episkopa bačkog, koji je i portparol SPC, veoma je važno u ovom trenutku što je izabran čuvar trona Svetog Save i da je za mestobljustitelja imenovan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji sada nije samo zamenik patrijarha, već obavlja sve patrijaraške dužnosti.
"Mitropolit Amfilohije će dužnost patrijarha obavljati direktno do izbora novog poglavara SPC", rekao je vladika Irinej.
Episkop bački je rekao i da novi patrijarh ''mora biti čovek novog vremena''.
Sahrana u četvrtak, 19. novembra
Episkop bački Irinej Bulović saopštio je ranije danas da će patrijarh Pavle biće sahranjen u četvrtak, 19. novembra u 13 časova na groblju manastira Rakovica.
Posle sednice Odbora za organizaciju sahrane patrijarha Pavla, Irinej Bulović je naveo da će u četvrtak u 7.30 u Sabornoj crkvi biti služena Sveta arhijerejska liturgija za upokojene, a u 11 časova u Hramu Svetog Save opelo.
"Predviđa se da će povorka sa posmrtnim ostacima Patrijarha ići oko sat vremena od Saborne crkve do Hrama Svetog Save, a trasa kretanja biće utvrđena danas, a saopštena sutra", kazao je Irinej Bulović.
On je dodao da će u zavisnosti od broja ljudi opelo biti služeno u Hramu Svetog Save ili na platou ispred njega.
Prema rečima episkopa, želja Patrijarha Pavla bila je da bude sahranjen na groblju manastira Rakovica i tu želju je više puta usmeno saopštio, a zapisana je i u njegovom testamentu.
Sinod Srpske pravoslavne crkve apelovao je da se na sahranu ne donose venci, što je i bila želja patrijarha, već da se daju prilozi koji će se koristiti za završetak izgradnje Hrama Svetog Save.
Na pitanje o sadržaju testamenta patrijarha Pavla, Irinej Bulović je rekao da je to "dostojanstven i produhovljen tekst" i da mu je sadržina poznata, ali da nije za javnost.
On je naveo da će sutra u 8 časova biti služena liturgija u Sabornoj crkvi nakon koje će biti održana još jedna sednica Odbora za organizaciju sahrane patrijarha Pavla i zatim oko podneva predviđeno je obraćanje medijima.
Mediji treba za sve informacije da se obrate Kancelariji svetog Sinoda u kojoj postoji dvadesetčetvoročasovno dežurstvo.
Posmrtni ostaci patrijarha Pavla juče su u 15.15 doneti ispred oltara Saborne crkve i od tada građani neprekidno dolaze, pale sveće i odaju poštu.
Sve veći broj građana
Pred Sabornom crkvom, u kojoj se nalazi kovčeg sa telom patrijarha Pavla i gde je jutros u osam časova služena zaupokojna liturgija povodom njegove smrti, nema velikih redova građana koji dolaze da mu odaju poštu, kao što je to bilo u nedelju uveče.
Građani koji pristižu da odaju poštu preminulom patrijarhu ulaze odmah u crkvu i prolaze pored odra,a njihov broj se postepeno povećava.
Ulica Kneza Sime Markovića, u kojoj se nalaze Patrijaršija i Saborna crkva zatvorena je za saobraćaj, kao i deo ulice Kralja Petra.
U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve oko 11 časova počela je sednica Odbora za sahranu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla, na kojoj će biti definisani svi detalji vezani sa opelo i sahranu.
Odbor čine svi članovi Svetog sinoda, određeni arhijereji, vikarni episkopi, sveštenici i petorica predstavnika države koji će biti imenovani iz kabineta predsednika Srbije i ministarstava vera, spoljnih i unutrašnjih poslova.
Kako je sinoć posle vanredne sednice Svetog arhijerejskog sinoda saopštio portparol Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obavljaće dužnost mejstobljustitelja - čuvara trona SPC do izbora novog patrijarha.
Veliki broj građana odaje poštu upokojenom patrijarhu Pavlu, čiji su zemni ostaci u otvorenom kovčegu izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu.
Beograđani strpljivo i u miru čekaju u redu ispred Saborne crkve, a u dvorištu hrama okupljeni pale sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve.
Kolona građana koji čekaju da odaju poštu patrijarhu proteže se od ulaza u Sabornu crkvu, ulicom Kralja Petra do polovine Knez Mihailove ulice.
Na ulazu u Sabornu crkvu, u kojoj crkveni velikodostojnici služe molitvu pred otvorenim kovčegom sa telom patrijarha, dve su knjige žalosti u koje se građani upisuju.
crkvama i manastirima širom Srbije služe se molitve, održavaju liturgije i pale sveće povodom smrti poglavara SPC, a Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost do četvrtka, 19. novembra.
Patrijarh srpski Pavle umro je juče u snu u 10.45 u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se lečio od novembra 2007. godine.
On će biti sahranjen u manastiru Rakovica u četvrtak, 19. novembra, a saučešće povodom njegove smrti izrazili su državni zvaničnici, predstavnici stranaka i verskih zajednica. Najviši državni zvaničnici odali su juče poštu patrijarhu u Sabornoj crkvi.
Na Patrijaršiji je istaknut crni barjak, a crkvena zvona se oglašavaju na svakih 15 minuta pre punog sata od trenutka smrti poglavara SPC.
Ustav SPC predviđa da kada se "patrijaršijski presto uprazni" svu vlast preuzima Arhijerejski sinod SPC-a, koji obaveštava episkope, sveštenstvo, narod i državnu vlast da se "predstavio Bogu" srpski patrijarh.
Obeležavanje slava, ali bez veselja
Vernici i tokom žalosti povodom smrti patrijarha Pavla obeležavaju krsne slave, ali bez "posebnog veselja", izjavio je danas profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Radovan Bigović.
"Slavljenje Boga u danima žalosti ne prestaje, ali bi vernici koji obeležavaju krsne slave trebalo to da čine bez nekog posebnog veselja", rekao je Bigović agenciji Beta.
On je naveo da ne postoji neki poseban propis koji nalaže ponašanje u ovakvim situacijama.
"Ne bi trebalo da bude muzike i naročitog veselja na slavama u narednih 40 dana koliki je period žalosti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) povodom smrti patrijarha, ali ne postoji neki poseban propis za ponašanje u ovoj situaciji. Slavljenje Boga nikad ne prestaje, pa ni u danima žalosti", dodao je Bigović.
Deo pravoslavnih vernika danas obeležava krsnu slavu Đurđic, a Vlada Srbije je proglasila trodnevnu žalost povodom smrti poglavara SPC.
U periodu žalosti crkve obeležava se više velikih krsnih slava pravoslavnih vernika, među kojima su Sveti arhanđel Mihajlo i Sveti Nikola.
Saučešće Slavice Đukić Dejanović
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović uputila je povodom smrti patrijarha Pavla saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pravoslavnim vernicima i građanima Srbije.
"Duboko me je ožalostila vest o smrti patrijarha Pavla, najvećeg duhovnika srpskog naroda. Njegove mudre reči i plemenitost ostaće u sećanju celog pravoslavnog sveta. Patrijarh je svojim životom služio kao primer najvećih duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela", navodi se u telegramu saučešća.
Slavica Đukić Dejanović je ocenila da je smrt patrijarha Pavla veliki gubitak za Srbiju i njene građane.
"U ime poslanika Skupštine Srbije i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća", kaže se u telegramu.
Ne sahrana, već prenos moštiju
U Sabornoj crkvi jutros je služena sveta zaupokojena arhijerejska liturgija u pomen Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu, a pomen je u prepunoj crkvi predvodio mitropolit crnogorsko-primorski i čuvar trona Amfilohije, zajedno sa patrijarhovim vikarom Atanasijem (Rakitom) i umirovljenim episkopom Atanasijem (Jeftićem).
Obraćajući se vernicima u crkvi, umirovljeni episkop Atanasije rekao je da je patrijarh Pavle živio po Jevanđelju, te da je i sam "bio živo ovaploćeno vodeće Hristovo Jevanđelje među nama nedostojnima, te da je voleo ljude i bio jedno živo vodeće dete."
On kaže da sahrana patrijarhu Pavlu neće biti sahrana, nego prenos moštiju.
"Svedoci smo da je pred nama ovaploćeno Jevanđelje, postradalo od detinjstva, postradalo na Kosovu 33 i po Hristove godine, tučen, gonjen, rugan, ponižavan, ali nikada nije mržnjom odgovarao, nego je govorio o ljudskom dostojanstvu", dodao je umirovljeni episkop Atanasije.
Napominjući da je svjatejši Pavle uvek sa sobom nosio Jevanđelje, on je naveo da je patrijarh dobio ime po svetom petom jevanđelisti Hristovom, a da Pavle znači "mali".
"Ali, taj mali Pavle stigao je juče na `treće nebo`. Velika je radost na nebu, veliki plač u srpskim zemljama i krajevima, ali protkan radošću", rekao je umirovljeni episkop Atanasije.
Hajdin: Srbija izgubila velikog čoveka
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izrazila je danas saosećanje u bolu sa celokupnim srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom povodom smrti patrijarha Pavla i ocenila da je Srbija izgubila velikog čoveka, ali da je i dobila značajan kamen temeljac svoje istorije i putokaz nastupajućim generacijama. "Srbija i srpski narod izgubili su jedan od stubova nacionalnog bića, velikog borca za pravdu, istinu i veru. Patrijarh Pavle je svojim primerom uticao na mnoge građane Srbije bez obzira na veru i nacionalnost", istakao je predsednik SANU Nikola Hajdin u izjavi dostavljenoj medijima.
On je naveo da je patrijarh Pavle bio, kako je i apostolima rečeno, "Svetlost svetu" propovedajući ljudskost, toleranciju i sve izvorne hrišćanske norme čineći dobro svima a zlo nikome.
"U odsudnim trenucima za naš narod i našu državu predano se zalagao za očuvanje vere i nacije insistirajući na uvažavanju različitosti", istakao je Hajdin.
Mučenički život patrijarha Pavla
On je podsetio na težak i mučenički život patrijarha Pavla, navodeći da je stradao u onom i u ovom ratu te da i u ovom i u onom ratu umalo da nije bio ubijen.
"Mali Pavle se uspravio da štiti svoj narod na Kosovu i Metohiji i verujem da će ga na nebu daleko više štititi, iznoseći pred Gospodom stradanja koja je lično video i doživeo, naročito ovih godina kako je postao patrijarh", istakao je umirovljeni episkop Atanasije.
On je naveo da je bilo i da i sada ima klevetnika koji su govorili da je Pavle voleo rat, ali on je govorio o ratu protiv zla i da se u tom ratu ne treba zlom koristiti.
"Blažen put kojim dana ide duša njegova, jer mu pripremi Gospod mesto večnog pokoja. Svajtejši vladiko moli se Bogu za svu decu tvoju od Kosova do Jadovna, od Dunava do mora. Imaj nas u molitvama u svojim, da narod. Amin", rekao je umirovljeni episkop Atanasije.
Upokojenje patrijarha Pavla pogodilo vernike na Kosmetu
Episkop raškoprizrenski Artemije izjavio je danas da je upokojenje patrijarha srpskog Pavla veliki gubitak za sve na Kosovu i Metohiji i da je vest o njegovoj smrti dočekana sa velikom žalošću u pokrajini.
Građani Kosovske Mitrovice takođe su ocenili da je upokojenje patrijarha Pavla težak udarac za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da su veoma teško primili vest o njegovoj smrti.
Artemije je u izjavi mitrovičkom Radiju "Kontakt Plus" rekao da smo smrću njegove svetosti patrijarha Pavla dobili novog molitvenika pred prestolom božijim.
"Vest o njegovom upokojenju primljena je sa tugom i bolom kod svih nas na Kosovu i Metohiji, ali smo radosni što smo ga takvog imali", rekao je Artemije.
On je istakao da je patrijarh otišao je kod oca nebeskog i da će se tamo više moliti za nas nego što je dok je bio sa nama na zemlji.
Lišeni smo njegovog prisustva na zemlji ali smo dobili novog molitvenika pred prestolom božijim, naglasio je Artemije.
Uz ocenu da je bio otac srpskog naroda, građani Kosovske Mitrovice smatraju da je njegov odlazak preveliki gubitak i da je otišao kako su neki od njih rekli čovek svetac.
Prilagoditi programe Danu žalosti
Republička radiodifuzna agencija (RRA) pozvala je danas elektronske medije da usklade program sa odlukom Vlade Srbije o trodnevnoj žalosti u Srbiji zbog smrti patrijarha Pavla. U saopštenju RRA se ukazuje da su radiodifuzne organizacije za informisanje u Srbiji dužne da u programu, uključujući i emisije za inostranstvo, emituju odluku o proglašenju žalosti i obaveste javnost o skupovima sećanja tim povodom.
Elektronski mediji su dužni da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti i da, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju prilagođenu muziku i emisije.
Ministarstvo kulture Srbije, u skladu sa Zakonom o obeležavanju Dana žalosti, obaveštava sve muzeje, pozorišta, bioskope i organizacije koje imaju muzičko-scenske programe da ispune svoju obavezu i prilagode programe.
Liturgije u Atini i na Fanaru
Atine i cele Grčke Jeronim služio je jutros liturgiju za preminulog srpskog patrijarha Pavla, javila je agencija ANA.
Agencija je prenela i da je Sinod Grčke crkve poslao telegram saučešća Srpskoj patrijaršiji.
Liturgiju za počivšeg srpskog patrijarha sinoć je u sedištu vaseljenske patrijaršije služio patrijarh vaseljenski Vartolomej, navodi ANA.
U RS u četvrtak dan žalosti
Zvaničnici Republike Srpske, predsednik Rajko Kuzmanović, srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović i premijer Milorad Dodik sa članovima kabineta vlade upalili su danas sveće za pokoj duše patrijarhu srpskom Pavlu.
Nakon što su sveće upaljene u hramu hrista Spasitelja u Banjaluci, čije temelje je osveštao devedesetih godina patrijarh Pavle, premijer Dodik je rekao da će u četvrtak, na dan sahrane patrijarha Pavla, biti dan žalosti u celoj Republici Srpskoj.
Dodik je rekao da će u četvrtak biti i neradni dan kako bi oni koji žele mogli prisustvovati sahrani patrijarha srpskog Pavla i najavio je da će svi zvaničnici RS prisustvovati sahrani u Beogradu.
"Na dan žalosti se odgađaju sve javne i kulturne manifestacije", kazao je Dodik i dodao da se patrijarh Pavle svojim delovanjem i radom približio onome što se u našoj veri tretira svecem i da će verovatno tako i da bude.
"Zato je veoma važno da se prisetimo svega onoga što je patrijarh učinio dolazeći mnogo puta u RS. Osveštao je i temelje ovoga hrama u centru Banjaluke, koji je bio porušen u Drugom svetkom ratu", kazao je Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.