Patrijarh: Jačajte vezu dijaspore sa maticom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Jačajte vezu dijaspore sa maticom

BEOGRAD -

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas predstavnicima dijaspore da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu sa maticom oživljavaju, osnažuju i održavaju.

"Reka, ako nema veze sa izvorom, brzo presahne. Da ne bi presahli, održavajte vezu sa svojim korenima", istakao je patrijarh u razgovoru sa delegacijom Skupštine dijaspore i Srba u regionu u parohijskom domu Spomen Hrama Svetog Save na Vračaru.

Crkva i država odvojene – a zajedno
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ministar za dijasporu Srđan Srećković zahvalio je patrijarhu Irineju što je blagoslovio rad Skupštine dijaspore i Srba u regionu i ocenio da je time poslata važna poruka da će država i crkva u budućnosti zajedno raditi na očuvanju kulturnog, jezičkog i verskog indentiteta.

On je rekao da su crkva i država odvojene, ali da su zajedno, jer postoje zbog naroda.

Prema njegovim rečima, Srpska pravoslavna crkva je dugo godina bila spajajući faktor i tačka oslonca celokupne nacije i kada država nije posmatrala dijasporu kao partnera i saveznika, već kao neku vrstu protivnika.

"Crkva je uvek bila ta na koju se naš narod u dijaspori mogao osloniti i od koje je dobijao podršku. Siguran sam da ćemo u budućnosti svi zajedno učiniti maksimum napora da razvijemo Srbiju i vodimo računa o našem narodu", rekao je Srećković.

Plan za dalje

Ministar vera Dragoljub Šijaković je istakao da je dijaspora "rasejano seme koje je često bilo spaseno i očuvano od bolesti koje je narod imao u otadžbini".

"Čistotu vere i otadžbinskog osećanja koje ima dijaspora treba da uče i građani koji žive u Srbiji", naglasio je Šijaković i dodao da svi, ujedinjeni u veri i jeziku, treba zajedno da izgradimo jedan veliki srpski dom.

Predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Slavomir Gvozdenović kazao je da je uloga te skupštine u zakonskim i institucionalnim okvirima i da se mora zasnivati na obostranom poštovanju i uvažavanju.

On je ocenio da Skupština dijaspore i Srba u regionu može mnogo toga da uradi i dodao da je na njoj da načini strategiju i napravi zajednički plan daljih aktivnosti.

Patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u hramu Svetog Save u prisustvu delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja je osnovana na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC oslonac dijaspori

Izvor: RTS, 04.Jul.2010

Patrijarh Irinej priredio prijem za delegate Skupštine dijaspore i Srba u regionu i dao im blagoslov. U Hramu Svetog Save, patrijarh služio arhijerejsku liturgiju kojoj su prisustvovali predstavnici dijaspore kojima je poručio da ne zaborave svoje korene. ..U parohijskom domu Spomen Hrama Svetog...

Nastavak na RTS...

Srbi iz dijaspore neka ulažu u Srbiju

Izvor: S media, 04.Jul.2010

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao Srbe iz dijaspore da ozbiljno razmotre sve opcije ulaganja u Srbiju. Predsednik skupštine Gvozdenović poručuje da su Srbi iz dijaspore oprezni, zbog loših iskustava ..Obraćajući se delegatima Skupštine dijaspore, Cvetković je istakao da je rast bruto domaćeg...

Nastavak na S media...

Patrijarh: Snažna veza sa Srbijom

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2010

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas Srbima koji žive u regionu i dijaspori da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu sa Srbijom osnažuju i održavaju

Nastavak na Večernje novosti...

Cvetković: Ulažite u Srbiju

Izvor: B92, 05.Jul.2010, 09:50

Beograd -- Prva Skupština dijaspore i Srba u regionu završava trodnevno zasedanje u Beogradu, a delegate i članove skupštine primiće u Palati Srbije premijer Cvetković... Delegati skupštine će, poslednjeg dana rada, u Ministarstvu za dijasporu, održati tri sednice...Teme tih sednica će biti:...

Nastavak na B92...

Patrijarh: Ojačati vezu dijaspore sa Srbijom

Izvor: Glas javnosti, 05.Jul.2010

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej poručio je Srbima koji žive u regionu i dijaspori da ne zaborave svoje poreklo i korene i da vezu sa Srbijom osnažuju i održavaju..."Ne bi trebalo zaboraviti da reka, ako nije u vezi sa izvorom, brzo presahne. Da ne bi presahla, održavajte veze sa svojim korenima,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.