Obeležena godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom ratu

SUBOTICA -

Srpski kulturni centar "Sveti Sava" u Subotici svečanom akademijom i polaganjem venaca obeležio je 94. godine od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

Nakon polaganja venaca na spomen ploču na Železničkoj stanici, predstavnici nekoliko kulturnih, političkih i boračkih organizacija položili su vence na spomenik palim borcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Prema rečima predsednika SKC "Sveti Sava" Milana Marodića, ovaj datum je obeležavan polaganjem venaca na spomen ploču na stanici do Drugog svetskog rata, kada je ova praksa prekinuta. Obnavljanjem Srpskog kulturnog centra u Subotici i njihovim bratimljenjem sa Bunjevačkim organizacijama, pod parolom "Braća uvek – uvik zajedno", ovaj datum počeo je ponovo da se obeležava pre više od dve decenije.

Marodić je napomenuo da će u sklopu ovogodišnje proslave biti obeležena tri datuma – stogodišnjica balkanskih ratova, Dan primirja u prvom svetskom ratu i dan oslobođenja Subotice.

"Za nas Srbe i Bunjevce 13. novembar je jedan od najvažnijih datuma u istoriji kada se naš vekovni san – prisajedinjenje matici – ostvario", rekao je Marodić.

Na današnji dan 1918. godine, ulaskom srpske vojske na Železničku stanicu označen je kraj "velikog rata" u Subotici, a grad je i formalno postao sastavni deo Srbije nakon što je Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. proglasila prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.

Na Pariskoj mirovnoj konferenciji Subotica je priznata kao deo Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, a granica prema Mađarskoj povučena je severno od grada, dok je konačna granica nove države utvrđena u Trijanonu 4. juna 1920. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.