Novom metodom uklonjena aneurizma

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novom metodom uklonjena aneurizma

U Bolnici za lečenje cerebro-vaskularnih oboljenja "Sveti Sava" pacijentkinji staroj 61 godinu otklonjena je moždana aneurizma nehirurškim putem, koji se uveliko primenjuje u vodećim svetskim centrima radi revencije moždanog udara.

Iz bolnice je saopšteno da je pacijentkinji urađena takozvana embolizacija intrakranijalne aneurizme minimalno invazivnim endovaskularnim putem.

Njoj je prethodno urađena angiografija krvnih sudova kojim je postavljena dijagnoza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolesti, a posle kratkotrajne pripreme moždana aneurizma je specijalnim sistemima katetera i spirala isključena iz cirkulacije, čime je isključen rizik od njenog pucanja i ozbiljnijeg ugrožavanja zdravstvenog stanja pacijentkinje.

Intervenciju je izveo tim stručnjaka na čelu sa interventnim neuroradiologom sa VMA dr Slobodanom Ćulafićem.

Značaj ovakvih procedura je što se na najmanje invanzivan način, nehirurškim putem i uz minimalan rizik, mogu rešavati problemi na krvnim sudovima, bilo da se radi o njihovom proširenju (aneurizma) ili pak suženju, odnosno zapušenju (stenoze, tromboze).

Bolnica planira da ovakve intervencije postanu deo svakodnevne kliničke prakse i standardnog doktrinarnog pristupa u terapiji i prevenciji moždanog udara što se uveliko primenjuje u vodećim svetskim centrima.

U okviru svojih aktivnosti Bolnica "Sveti Sava" takođe planira intenzivnu saradnju sa svim centrima u Srbiji i inostranstvu koji izvode ovakve procedure kao i neposrednu saradnju sa kolegama sa klinika za neurohirurgiju i vaskularnu hirurgiju radi sveobuhvatnog i multidisciplinarnog razmatranja terapijskog pristupa.

Foto: kilokilo / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.