Novi episkop žički

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi episkop žički

- U sabornoj crkvi Svetog Save u Kraljevu u nedelju, na praznik svetog proroka Jezekilja, ustoličen je novi episkop žički Justin (Stefanović). Njegovo imenovanje bilo je jedno od najvećih iznenađenje ovogodišnjeg majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, jer je „borba“ za žičku katedru počela još mnogo pre nego što je njen poslednji eparhijski arhijerej vladika Hrizostom sklopio oči u decembru 2012. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Prema rečima patrijarha srpskog Irineja, izbor vladike Justina za novog episkopa žičkog je „deo Božje volje“ da baš on „nastavi delo velikih i slavnih predaka - od Svetog Save, prvog arhiepiskopa žičkog i srpskog, do njemu sličnog i ravnog Svetog vladike Nikolaja žičkog“.

Osim obavezujuće žičke tradicije, vladiku Justina čeka nimalo lak posao upravljanja najvećom eparhijom SPC, u kojoj se gotovo najjače prelamaju svi aktuelni problemi Srpske crkve - podele među vernicima, sveštenstvom i monaštvom zbog načina služenja liturgije, otpor ekumenizmu, slučaj raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija, čija „Eparhija raško-prizrenska u egzilu“ na ovom prostoru ima najveći broj „katakombalnih manastira“...

- Trudiću se da zajedno sa svojom pastvom, sredstvima koja nam je Hristos u Crkvi podario, uzrastamo u meru rasta visine Hristove, savlađujući prepreke i teškoće koje nam na putu do obećanog Carstva Božijeg budu stajale. To nimalo neće biti lako, jer se uzvišene stvari mukom zadobijaju. Zato je potrebno da se obučemo u sve oružje Božije da bismo se mogli odupreti u zli dan, i odolevši svemu održati se - poručio je u pristupnoj besedi novi vladika žički, citirajući reči apostola Pavla.

Vladika Justin (1955), u svetu Miroslav Stefanović, po rođenju Čačanin, po porodičnom poreklu Beograđanin, školovao se u Beogradu i Atini. Nesuđeni hemičar i ekonomista, bogoslovske studije krunisao je krajem marta ove godine odbranom magistarske teze „Pokajanje po učenju apostolskih otaca“ na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. On je prvo duhovno čedo vladike Artemija. Zamonašen je 1983, a devet godina kasnije sa mesta nastojatelja Crne Reke izabran je najpre za episkopa hvostanskog i vikara patrijarhovog, a 1993. i za episkopa timočkog. Timočku eparhiju, čiji je pastir bio 22 godine, ostavio je svom duhovnim čedu imenovanom episkopu timočkom Ilarionu (Goluboviću), dosadašnjem igumanu manastira Bukovo.

Tih, nesklon javnosti, priča se da je takav i u radu Sabora SPC, vladika Justin je nosilac odlikovanja Grčke pravoslavne crkve, počasni građanin Zaječara, prevodi sa grčkog jezika, bavi se umetničkim duborezom, a u crkvenim krugovima poznat je i kao uspešan ribolovac.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.