Nezamislivo težak život Srba u enklavama

Izvor: Vesti-online.com, 13.Dec.2010, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nezamislivo težak život Srba u enklavama"

Iz Brčkog će do kraja ove sedmice u srpske enklave na Kosovu i Metohiji biti upućeno 800 paketa zimske odeće i obuće, koje su prikupili članovi Svetosavske omladinske zajednice, nekoliko brčanskih parohija Srpske pravoslavne crkve i Kolo srpskih sestara "Majka Jevrosima".

Pomoć je prikupljana više od dva meseca u gradskim i prigradskim naseljima Srpska Varoš, Grbavica, Grčica, Potočari i Brezik.

Protojerej Miodrag Tošić rekao je da su prilikom boravka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Kosovu i Metohiji krajem septembra Udruženju "Majka devet Jugovića" uručili oko 4.000 evra novčane pomoći, koju su mladi SOZ-a prikupili u prvoj humanitarnoj akciji.

Prema njegovim rečima, još tada su, na iskazanu želju da nastave sa prikupljanjem pomoći, dobili preporuku da to bude zimska garderoba, odeća i obuća za sve uzraste.

"Još tada smo se uverili u nezamislivo težak život Srba u enklavama. Bili smo u porodici sa devetoro dece koja su gola i bosa, a posetili smo i neke od šest narodnih kuhinja u kojima se dnevno deli oko 2.000 obroka bez kojih bi taj narod umirao od gladi", ispričao je protojerej Tošić.

Zahvaljujući dobročinstvu Lazara Mirkića iz Donjeg Žabara koji je obezbedio besplatan prevoz, pomoć će do Golog Brda, Kamenice, Gračanice i drugih ugroženih enklava, biti otpremljena do kraja ove sedmice.

Protojerej Tošić napomenuo je da Srpska pravoslavna crkva i druga udruženja u Brčkom ovih dana iskazuju i nesebičnu podršku ugroženom stanovništvu poplavljenih opština Semberije i Podrinja gde se sedmično dostavlja donirana pomoć u robi i novcu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.