Nemamo drugog puta osim svetosavskog

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemamo drugog puta osim svetosavskog

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas u Bijeljini da je veoma srećan što je posetio te prostore, ističući da srpski narod nema drugog puta osim svetosavskog.

"Ja sam danas veoma radostan što sam s vama, braćo i sestre, što sam ovde na ovim prostorima. Sva Srbija je krvlju natopljena, Kosovo naše je krvlju natopljeno, cela BiH, srpska Dalmacija, Lika i ostali krajevi, natopljeni krvlju drevnih i novih mučenika", kazao je patrijarh u svojoj besedi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Ti mučenici "pozivaju sve nas i nemojmo se odreći njihovog poziva i njihove blagodatne sile i moći...Zato, dok smo mi sa njima, dok ih nosimo u svojim srcima, ne brinimo ni za današnjicu ni za budućnost", naglasio je patrijarh Irinije.

Patrijarh SPC danas je u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave manastira.

To je prva poseta patrijarha Irineja Republici Srpskoj.

Liturgiji je prisustvovalo više stotina vernika, kao i premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je SPC snažan element srpskog identiteta, navodeći da mu je drago da se srpski narod sve više vraća crkvi.

"SPC sigurno ima svoju misiju, ona se ostvaruje u institucijama crkve i ona je nešto što treba da negujemo i gradimo. Vlada RS je u poslednjih pet godina podržala rekonstrukciju i izgradnju više od 400 verskih objekata širom RS, samo u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj rekonstruisano je i izgradjeno više od 200 objekata", kazao je Dodik.

Izgradnja manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini počela je 1996. godine, a manastir je osveštan 2001. godine.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Patrijarh prvi put u Republici Srpskoj

Izvor: Mondo, 12.Maj.2010, 09:48

Patrijarh srpski Irinej danas će posetiti Republiku Srpsku, gde će u Bijeljini služiti svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više arhijereja SPC povodom slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.