NEMA OBLAKODERA U STAROM JEZGRU GRADA

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA OBLAKODERA U STAROM JEZGRU GRADA

BEOGRAD - Stambene zgrade više od osam spratova i poslovni objekti koji prelaze 12 spratova, na osnovu Studija visokih objekata koju je uradio Urbanistički zavod Beograda, neće moći da se zidaju u Knez Mihailovoj ulici, u starom jezgru Zemuna, na Bežaniji.

Studija visokih objekata propisuje i da se zgrade te spratnosti ne bi trebalo graditi u zonama vodoizvorišta, kao ni na mestima gde bi mogle da zaklone pogled na Hram svetog Save, Avalski toranj, spomenik "Pobednik", Zvezdarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << šumu, varoš u šancu (Kosančićev, Topličin, Obilićev i Gundulićev venac).

Direktorka Urbanističkog zavoda Žaklina Gligorijević je kazala da će studija nakon javne raspave biti Skupštini grada dostavljena za oko meseca dana.

Upitana da li studija propisuje šta je sa ostalim delovima grada u kojima neće biti zabranjena gradnja oblakodera, ona je kazala da su visina i spratnost zgrada Beograda razmatrane u studiji ali da se to regulišu kroz urbanisticke planove.

Ona je kazala da je jedna od preporuka uslova za gradnju da graditelji dokažu da će oblakoderi biti održivi.

"Ta preporuka je pozajmljena iz sredina gde su standardi viši, zahtevi životne sredine takođe, uključujuci ekološku i energetsku održivost, izvanredan kvalitet dizajna i materijala", kazala je ona

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.