Zukorlić: SPC da se ogradi od svetosavizacije Bošnjaka

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2011, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: SPC da se ogradi od "svetosavizacije" Bošnjaka

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji pozvao je danas Srpsku pravoslavnu crkvu da se ogradi od, kako se navodi, prisilnog učešća muslimanske dece u proslavi Dana Svetog Save kao školske slave u Srbiji.

Mešihat je poručio da "svetosavizacija" muslimanske dece nije u interesu ni Srpske pravoslavne crkve, ni države.

Mešihat je oštro osudio, kako je navedeno, "hajku režima protiv Islamske zajednice", koja se "sprovodi posredstvom režimskih medija zbog činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je Mešihat pozvao muslimansku decu da ne učestvuju na svečanostima obeležavanja školske slave Sveti Sava".

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je pozvao da učenici muslimanske veroispovesti ne prisustvuju školskim proslavama dana Svetog Save, ocenivši da je to nedopustivo u sekularnoj drzavi, kakva je Srbija.

Zaštitnik građana Saša Janković na to je odgovorio da je Sveti Sava, pored toga što je bio duhovnik i poglavar pravoslavne crkve, bio i začetnik pismenosti i obrazovanja i da, stoga, smatra da je proslava dana školske slave u Srbiji "način podsećanja svih na značaj obrazovanja i ličnog pregalaštva, a ne mesto i vreme za ispoljavanje verske pripadnosti".

Zbog ovog stava Jankovića Mešihat ga je optužio da "štiti režim, a ne prava građana".

Navodi se da će organi Islamske zajednice procesuirati pred nadležnim državnim organima i međunarodnim institucijama "sve službene, medijske i druge pritiske".

Bošnjačka kulturna zajednica, koju takođe predvodi muftija Muamer Zukorlić, uputila je otvoren poziv ministru prosvete Žarku Obradoviću da prisustvuje tribini o, kako se navodi, "nametanju školske slave Sveti Sava bošnjačkoj deci", koja će se održati 27. januara u 19 sati u prostorijama mešihata u Novom Pazaru.

"Poštujemo i uvažavamo svaki verski i nacionalni praznik svih naroda, ali ne prihvatamo da nam bilo ko nameće ono što ne pripada našem narodu. Svaki skup koji organizujemo i tema koju pokrećemo otvoreni su za dijalog, debate, kritičke osvrte, komentare i analize", navodi se u pozivu ministru Obradoviću.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kampanja protiv Svetog Save

Izvor: Večernje novosti, 25.Jan.2011

Zukorlić nastavlja kampanju protiv učešća bošnjačke dece u obeležavanju školske slave. Mešihat: Vrši se svetosavizacija muslimanske dece

Nastavak na Večernje novosti...

Zukorlić zloupotrebljava decu!

Izvor: S media, 26.Jan.2011, 19:35

Sandžačka demokratska partija osudila je danas nedavne medijske istupe muftije Muamera Zukorlića, ocenivši da on u političkoj kampanji "zloupotrebljava decu"..."Iznenadjuje nas bezobzirnost kojom se dnevnopolitički poeni prikupljaju preko ledja osnovaca, što do sada nije vidjeno u bošnjačkom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.