Milomir Glavčić darivao svojoj otadžbini 3,5 miliona evra

Izvor: BKTV News, 05.Maj.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milomir Glavčić darivao svojoj otadžbini 3,5 miliona evra

Dobrotvor iz Kanade dobio iz ruku patrijarha Irineja Orden Svetog Save trećeg reda za humanost. Milomir Glavčić u Jošaničkoj Banji gradi vrtić, dva puta, crkvu...
Kada je patrijarh Irinej prošle nedelje u Torontu uručio srpskom emigrantu Milomiru Glavčiću arhijerejsku gramatu i čestitao na Ordenu Svetog Save, koji mu je ovih dana dodelio Sinod SPC, ovaj skromni čovek se glasno pitao:
- Da li sam ja sve >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << to zaslužio?
- Zaslužili ste, gospodine Glavčiću, i to odavno. Pomažete svoj narod i Crkvu. Nedavno ste hramu Svetog Save darovali 10.000 dolara.
To je veliko dobročinstvo - odgovorio je patrijarh Irinej.
Milomir Glavčić je napustio otadžbinu davne 1946. godine, kada je kao vojnik JNA prebegao sa naoružanjem u Grčku, a potom u Kanadu. Šest i po decenija nije dolazio kući, u selo Pope kod Jošaničke Banje, na obroncima Kopaonika i Željina, ali zavičaj nije zaboravio.
- Čika Milomir je, kako ga svi mi ovde zovemo, još šezdesetih godina počeo da šalje novac svojoj sestri Desanki, i ostalim članovima porodice, a potom i žiteljima rodnog sela. Devedesetih je pomogao da se obnove naše crkve Svete Bogorodice, Svetog Ilije i Časnog krsta, Svete Petke.
U zavičaju sigurno jednog od najvećih srpskih dobrotvora iz rasejanja dočekao nas je Milomirov bratanac Radoje Glavčić, koji je kao izvršilac dobre volje svog strica i graditelj u zavičaju.
- Bio je siroče, nadničar, dečak koji je detinjstvo proveo više gladan, nego sit. Rođen je 1924. godine i odrastao uz sestru Desanku. Zaputio se u Beograd na metalski zanat, ali je doživeo aprilsko bombardovanje, priključio se vojsci đenerala Draže Mihailovića i na kraju rata se vratio u selo. Pobegao je u Kanadu, za koju je čuo da je to zemlja „čijim ulicama hodaju pečeni prasići, a ljudi dele raznovrsnu hranu i kolače”. I tamo je dugo bio siromašan rudar, sve dok jednog dana sa ženom Armelijom nije podigao motel
„Arkona”. Usledili su hotel „Amerikana” sa 120 soba, bioskop, kupovina 80 hektara zemlje u Nijagari Fols - priča nam ukratko životni put svog strica Radoje Glavčić.
Nijagara Fols je osamdesetih godina prošlog veka postala glavna turistička destinacija u Kanadi, pa su cene zemlje skočile „do neba”, pa kada je Milomir svoju prodao zaradio je 30 miliona kanadskih dolara. Od tog novca, kako kaže sam Milomir Glavčić, prvo je namerio da podigne srpsko selo u Kanadi.
Krajem šezdesetih Glavčić je na Nijagari podigao hram Svetom Đorđu, koji od milošte zove „moja Studenica”. Obnovio je porušene crkve u zavičajnim selima Kovači i Žerađe i pretvorio ih u žive hramove, pomaže KUD „Jošanička Banja” u kome je 90 dece. Pomože žiteljima Jošaničke Banje, deci bez roditelja u Gornjem Milanovcu...
Posle zemljotresa u Kraljevu poslao je pomoć, pred Novu godinu u rodno Kovače poslao je još 130.000 evra bližoj rodbini koja živi u zaseoku Pope. Kada članovima porodice, za njih 65, pošalje po „jednu kanadsku platu” uvek pita „da nije malo”.
- Izračunao sam da je darivao ljude i svoj zavičaj sa ukupno 3,5 miliona evra. I odlučan je da i dalje gradi u rodnom kraju. Ove godine će da uloži 350.000 evra u izgradnju doma kulture i vrtića u školskom dvorištu, toplovoda za gradsku crkvu, gradnju nove crkve na Kopaoniku - nabraja nam Radoje Glavčić.
Ovaj inženjer po profesiji, koji vodi računa da se svi ovi radovi obave ove godine, skoro svakog dana razgovara sa stricem, izveštava ga kako poslovi napreduju.
- Pričao mi je da se boji da ga vojska ne uhapsi, jer je dezertirao sa oružjem. Ima skoro devedeset godina, pa strepi malo i za svoje zdravlje. Boji se da ga suze i emocije ne uguše kada stigne u zavičaj. U telefonskom razgovoru često bi mi rekao: „Nekako se osećam da sam pobegao od svog naroda i da mi to neće oprostiti!”
Izvor: Novosti
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.