Mačkat, selo koje raste zajedno sa svojom decom

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačkat, selo koje raste zajedno sa svojom decom

Škola u Mačkatu, kojoj je dodeljena Svetosavska nagrada, jedna od retkih seoskih u kojoj se broj đaka povećao

Mačkat kod Užica – Osnovna škola „Milivoje Borović“ iz Mačkata, najstarija u zlatiborskom kraju, osnovana pre 153 godine, u doba vladavine knjaza Miloša, okitila se ove godine Svetosavskom nagradom.

Bila je ovo nekad sreska škola, za đake iz 37 zlatiborskih sela, s tornjem u kome se oglašavalo školsko zvono da bi ga čuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i školarci u udaljenim područjima. Danas ima kompjutere, digitalnu učionicu i stalni internet ne samo u Mačkatu, nego i u sva četiri njena izdvojena odeljenja (Donja i Gornja Šljivovica, Kriva Reka i Tripkova).

I dok svuda po brdima Srbije nestaju sela i škole u njima, nema mladosti ni budućnosti, u mačkatskoj poslednjih godina raste broj učenika, sa 120 na 130 (u celoj školi sa izdvojenim odeljenjima je ukupno 235 đaka), jer je Mačkat jedno od retkih sela gde se napreduje, proizvodi, pa i rađaju deca.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 2. februara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Branko Pejović

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Seoska škola u Mačkatu dobila Svetosavsku nagradu

Izvor: Press, 02.Feb.2012, 01:47

Osnovna škola „Milivoje Borović" iz čajetinskog sela Mačkat dobitnik je ovogodišnje Svetosavske nagrade. Mnogobrojna zalaganja zaposlenih u ostvarivanju raznih projekata, ali i učenika, doprinela su da ta škola ponese ovu prestižnu nagradu

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.