Književni susreti u Mileševi

Izvor: RTS, 09.Sep.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književni susreti u Mileševi

U susret jubileju, 800 godišnjici postojanja slavne zadužbine kralja Vladislava, održani su književni susreti na kojima je učestvovalo šezdesetak proznih pisaca, pesnika i novinara kojima su inspiracija bili manastir Mileševa, Sveti Sava i Beli anđeo.

Uz zvuke manastirskih zvona, pod okriljem i budnim okom Belog anđela, treću godinu za redom početkom septembra, a u susret jubileju koji se obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pod sloganom "Svake godine po jedan vek", posle naučnika  i likovnih umetnika, Mileševa je bili su inspiracija književnika.

"Sve ovo, i ono pre i ovo sada i ono što će ubuduće da bude, veliko je nadahnuće ne samo za pesnike, nego sve umetnike", kaže Dobrica Erić.

"Pored ikone Belog anđela, ima još jedna ikona koja podstiče pesnike, čoveka da misli i piše. To je ikona Bogorodice sa preslicom", kaže Slobodan Ristović.

"Cela ova okolina koja je inspirativna, koja je nekada inspirisala graditelje ovog hrama da ga baš ovde smeste, Vladislava da baš ovde gradi svoju zadužbinu, naravno da utiče na sve nas", kaže Ljubivoje Ršumović.

Književni  susreti pod svodovima ktitorskog hrama vladara loze Nemanjića, bili su i svojevrsna promocija  crkvenih opština Mileševske  eparhije koje su pripremale kulturno-umetničke programe.

"Učestvuju deca sa veronauke, zdravičari, guslari, a svakako i pesnici govore svoje stihove o Mileševi, Belom anđelu", kaže Marko Papić, protojerej stavrofor.

Do jubileja, 2019. godine, koji će narednog septembra biti obeležen susretom horova, Mileševa će različitim kulturnim sadržajima, podsećati na značaj i trajanje jednog od duhovnih stožera Srbije.

rts.uzice@rts.rs

+381 31 513 552

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.