Ispratimo patrijarha kao ljudi

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispratimo patrijarha kao ljudi

BEOGRAD - Bogosluženje Svete arhijerejske liturgije za upokojenog patrijarha srpskog Pavla počinje danas u 7.30 u Sabornoj crkvi, posle čega će pogrebna povorka krenuti do Hrama svetog Save, u kome će se služiti opelo.

Kako je izjavio episkop bački Irinej, zbog priprema liturgije Saborna crkva će od dva posle ponoći biti zatvorena za građane.

- Patrijarhovoj sahrani će prisustvovati mnogobrojne delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pravoslavnih crkava. Svakako najznačajnije će biti prisustvo Carigradske patrijaršije i dolazak NJegove svetosti patrijarha carigradskog Vartolomeja - izjavio je vladika Irinej i dodao da će se u pogrebnoj povorci nalaziti i predstavnici jerusalimske, aleksandrijske, moskovske, gruzijske, rumunske, grčke, kiparske, kao i poljske patrijaršije. Prema njegovim rečima, zbog lošeg zdravstvenog stanja, sahrani neće prisustvovati ruski patrijarh Kiril, već će rusku delegaciju predstavljati mitropolit minski Filaret. Tokom jučerašnjeg dana stigle su i delegacije albanske, američke i češke pravoslavne crkve.

- Stiže nam i dvadesetočlana delegacija rimokatoličke crkve, kao i konferencija evropskih crkava sa generalnim sekretarom Kolinom Vilijamsom na čelu.

Vladika Irinej je u ime odbora za organizovanje sahrane još jednom apelovao na građane da se u povorci ponašaju molitveno i smerno i da svojim ponašanjem potvrde najčešće reči patrijarha Pavla „budimo ljudi!“

Ministar vera Bogoljub Šijaković izjavio je da su sve državne službe i organi s vojskom i policijom na čelu stavljene na raspolaganje SPC kako bi patrijarh srpski Pavle bio ispraćen „onako kako to dolikuje čoveku koji je za života proglašen svetim“.  

Bolje da je dosao Kiril od Vratolomeja. Vratolomej ne izbija iz Vatikana.

Ne znam stace nam samo tolika katolicka delegacija. Dva-tri bi na bila dosta. Patrijarh se nije nesto preterano njima odusevljavao kao sto se odusevljava Vladika Irinije.

upravo tako!

Izgleda da citalac koji je napisao komentar o delegaciji Vatikana nije gledao ono o cemu je govorio Irinej ili ministar vera. Pogreb Nj.Sv. Patrijarha nije budbalska utakmice ili neki pop koncert

a jos manje neka politicka tribina. Ostavimo Crkvi sto je crkveno a za ostalo barem za danas zaboravimo.

komentar o vatikanu nema nikalav deo da mrzi nekoga samo prica istinu patrijaeh nas dragi nikad nije voleo i bio za ekumenizam i tkzv ujedinjenje i uvek je govorio da cuvamo pravu veru pravoslavlje

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.