Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikone i freske - izložba sećanja na martovski pogrom

BEOGRAD - Izložba kopija ikona i fresaka iz kosovskih manastira i crkava "Da se ne zaboravi" otvorena je u konaku hrama Svetog Save na Vračaru povodom pete godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

U svečanoj sali konaka u kojoj su izloženi radovi studenata freskopisa i ikonopisa Akademije za umetnost i konservaciju Srpske pravoslavne crkve, iz klase profesora Gorana Janićijevića i Todora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mitrovića, goste je pozdravio dekan protojerej stavrofor Radomir Popović.

Vera, nada i ljubav ispisuju ikone

Podsetivši na izložbu koju je na prvu godišnjicu martovskog stradanja otvorio njegova svetost patrijarh Pavle, profesor Popović je rekao da je i ova peta izložba studenskih ikonopisa otvorena sa ciljem da se ne zaboravi ono što se dogodilo 17. marta 2004. godine kada su nestajali i ljudski životi i pravoslavne svetinje.

"Samo jaka vera, nada i ljubav ispisuju ikone... koliko vere toliko i ikona imamo", rekao je Popović zahvalivši studentima na marljivom radu i posebno onima koji su ostali na Kosovo da čuvaju preostalo umetničko blago srpskih crkava i manastira.

Kada se treba boriti pamćenjem

Izložbu je otvorio episkop Atanasije hvostanski, vikar patrijarha Pavla, naglasivši da je kroz ruke i delo profesora i studenata Akademije večeras progovorila cela srpska crkva i narod.

"Ovde smo da bismo podržali pamćenje, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji... vreme je kada se treba boriti pamćenjem", poručio je episkop Atanasije.

Svečano otvaranje pratio hor Mokranjac" hrama Svetog Save a objavljen i katalog izložbe u kome je, pored pojedinosti o izloženim radovima i spisak sa imenima 34 svetinje koje su uništene ili oštećene u naletu albanskih terorista.

U okviru izložbe koja će biti otvorena sedam dana, u istom prostoru biće održane promocije knjiga i predavanja na temu Kosova i Metohije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.