“ISTORIJA FILMA” POBEDNIK REVIJE ĐAČKIH FILMOVA „FILMic 2011“

Izvor: Vesti.rs, 07.Sep.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“ISTORIJA FILMA” POBEDNIK REVIJE ĐAČKIH FILMOVA „FILMic 2011“

Film „Istorija filma“ delo kreativnog tima učenika „Dobar, loš, zao“ osnovne škole „Jovan Popović“ iz Sremske Mitrovice, po odluci žirija, a i po mišljenju publike, osvojio je prvu nagradu na reviji đačkog filma „FILMic 2011“. U kategoriji srednjoškolaca prvu nagradu je odnela ekipa „Suva klasika“ Tehničke škole „Deveti maj“ iz Bačke Palanke za film „Boje sivila“. U posebnoj kategoriji „najboljih škola“ koje su poslale najviše kvalitetnih radova pobednici su OŠ „Sremski front“ iz Šida i gimnazija „Sveti Sava“ iz Beograda.
Revija kratkog đačkog filma je deo programa „ Partner u učenju“ kompanije Microsoft i Centra za razvoj i primenu nauke tehnologije i informatike(CNTI) iz Novog Sada čiji je cilj promovisanje aktivne uloge učenika u kreiranju medijskih materijala i popularizacija ovog vid digitalne pismenosti u školama kroz saradnju učenika sa nastavnikom-mentorom na izradi projekata. Na konkurs je pristiglo više od 150 kratkih đačkih filmova, od kojih je na Facebook strani FILMić 2011 objavljeno 138 radova .
Članovi tima „Dobar, loš, zao“ su u svom debitantskom ostvarenju prikazali kako se film razvijao kroz vreme, kako je izgledao put od nemog filma pa do filma danas. Pobednici su sami napisali scenario, obezbedili kostime i lokaciju, glumili i montirali. S obzirom da su na Facebook stranici „FILMic 2011“ posetioci mogli da pogledaju sve filmove u konkurenciji i da glasaju za svog favorita. „Istorija filma“ pobrala je najveće simpatije posetilaca stranice na kojoj je bilo postavljeno 138 ostvarenja.
Na ovaj način, učenici su imali priliku da se upoznaju sa procesom stvaranja filma i kreativnim mogućnostima izražavanja koje on nudi, ali i da im se, kroz osmišljavanje i organizovanje čitavog niza radnji koje su neophodne za njegovo stvaranje , približi logika povezivanja delova filma.
Radove možete na veb strani http://www.facebook.com/filmic2011.