I dijaspora kupuje inkubatore

Izvor: B92, 22.Dec.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dijaspora kupuje inkubatore

Beograd -- Fondacija "Inkubatori za Srbiju", koja je pod okriljem Srpske pravoslavne Saborne crkve Sveti Sava u Njujorku kupila je dva inkubatora za porodilište u Užicu.

Na taj način se i srpska dijaspora priključila akciji Fonda B92. Osim ove opreme, porodilište u Užicu dobilo je i drugu vrednu opremu zahvaljujući i donacijama domaćih preduzeća Impol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Seval, Prvi partizan, Textil, Putevi, Inmold, zatim Osnovnog javnog tužilaštva i brojnih drugih donatora iz užičkih krajeva.

Inkubatori su stigli iz Njujorka u Užice, a sa njima i predstavnica Milica Savić.

"I nadam se da ovakva priča može da inspiriše mnogo mladih i ljudi širom sveta iz Srbije koji bi voleli da pomognu", rekla je Milica Savić.

Načelnica neonatologije dr Nada Slović istakla je da su lekari nemoćni bez adekvatne opreme, koja je obezbeđena kroz akciju Fonda B92.

"Ja ni u najluđim snovima nisam mogla da zamislim da ćemo u jednoj godini da dobijemo 7 inkubatora, da dobijemo kardio respiratorni monitor, da dobijemo aparat za skrining sluha, gde sad neće deca kojoj će tek u drugoj ili trećoj godini neko primetiti da ne čuju, a tek onda krenuti sa rehabilitacijom. Znači, dobili smo pulsne oksimetre, dobili smo foto lampe ...", kaže doktorka Nada Slović, načelnica neonatologije Opšte bolnice Užice.

Direktor ZC Užice dr Miloš Božović kaže da je nakon dobijene bitke za opremanje porodilišta, sada vreme i za novu akciju.

"Moja želja da u narednom periodu, pored opremanja i neonatologije, idemo u pravcu preventive, u pravcu rađanja zdravije populacije. Da naši neonatolozi imaju manje posla za bolesnu decu", rekao je dr Božović.

Zoran Milovanović, volonter i predstavnik Fonda B92, istakao je da se Užički kraj dobro odazvao u Bici za bebe i nastavku borbe.

"Sa ova dva inkubatora današnja vrednost donacije je preko 100 hiljada eura. Sa neonatalnim ventilatorom još 25. To je znači otprilike jedna od najvećih suma, koja je bilo koja neonatologija u Srbiji dobila, izuzev Instituta za neonatologiju", kaže Zoran Milovanović.

Zahvaljujući donacijama Bitka za bebe još jednom je u Užicu na pragu pobede, a ona bi trebalo da bude proglašena do kraja godine, kada u ovaj grad stigne i reanimacioni sto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.