Hrišćani širom sveta slavili rođenje Hristovo

Izvor: Politika, 07.Jan.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćani širom sveta slavili rođenje Hristovo

Svečane praznične liturgije održane u hramovima u Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Rusiji, ali i na Bliskom istoku, u Egiptu, Libanu, Sinaju…

Širom Srbije i u celom svetu pravoslavni vernici koje poštuju julijanski kalendar, proslavili su Božić – praznik rođenja Isusa Hrista. Praznovanje je počelo prvim ponoćnim liturgijama, a patrijarh srpski Irinej bdenje je služio u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Jutarnju svečanu prazničnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << liturgiju patrijarh je služio u Sabornoj crkvi u Beogradu. Osim brojnih građana, bogosluženju su prisustvovali Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, ministar pravde, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

Po završetku molitve, kako prenosi Tanjug, patrijarh je istakao da je Hristos Bog ljubavi, odlikuje ga neizmerna ljubav prema ljudskom rodu:

– Ono što danas želimo jeste onaj mir koji je Gospod doneo. Da bude prisutan pre svega u nama, jer ako bude u nama, moći ćemo da ga delimo sa drugima. Bog želi da smo u miru i ljubavi sa svakim čovekom bez obzira na poreklo, kulturu i boju kože.

Hristovo rođenje proslavljeno je i u svim crkvama i hramovima na Kosovu i Metohiji. Tom prilikom pročitana je poslanica patrijarha Irineja koji je pozvao Srbe da ostanu na svojim ognjištima.

Pravoslavni vernici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Dimitrija u severnom delu ovog grada. Nakon službe stotinak vernika je, uz policijsku pratnju, posetilo Hram Svetog Save u južnom delu Mitrovice, objavila je juče agencija Tanjug.

Incidenta nije bilo, a vernici su do hrama stigli sa dva autobusa i u pratnji jednog policijskog vozila. Svečane praznične liturgije održane su i u regionu, u Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji. 

U banjalučkom Hramu Hrista spasitelja, episkop Jefrem je predvodio liturgijsko slavlje, prenela je Fena. Episkop je podsetio na radost i poruke Božića i potrebu da se šire mir, ljubav i sloga.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije služili su juče svečanu liturgija u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu, izvestio je Tanjug.

Božić je proslavljen i u svih pet eparhija Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Centralnu liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Ponoćnom bogosluženju, u prepunom zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvetnom trgu, prisustvovali su i hrvatski predsednik Ivo Josipović, Josip Leko, predsednik Hrvatskog sabora, premijer Zoran Milanović, predstavnici srpske ambasade u Zagrebu i Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

Tom prilikom mitropolit je poručio vernicima da kada tragaju za mirom, istinom i ljubavlju, onda zapravo tragaju za Hristom. „Gospoda ćemo pronaći u svom srcu kada god budemo činili dobro”, naglasio je Porfirije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dok je mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo službu održao u Vladičanskom domu na Cetinju.

Centralnu liturgiju u Crkvi Svetog Klimenta u Skoplju služio je arhiepiskop Stefan, prenela je MIA.

Slavili su juče i pravoslavni hrišćani širom Bliskog istoka. Kulminacija proslave odigrala se u vitlejemskoj Crkvi rođenja, podignutoj na mestu gde je, po hrišćanskom verovanju, rođen Isus Hristos.

Uprkos snežnoj oluji, svi crkveni velikodostojnici, predvođeni najvišim predstavnicima sirijske, koptske i etiopske pravoslavne crkve u Svetoj zemlji okupili su se na molitvama.

Božićnu liturgiju služio je grčki patrijarh Teofil Treći, u prisustvu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji je sunitski musliman. Inače, Vitlejem je grad u kome se proslavljaju tri Božića i sledeći je jermenski 19. januara.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je juče najradosniji praznik svim hrišćanima, a prisustvovao je liturgiji u selu Otradnoje, na jugu Rusije, prenose agencije. Ruski premijer Dmitrij Medvedev prisustvovao je bogosluženju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, koje je predvodio patrijarh Moskve i sve Rusije Kiril.

Božić je proslavljen u Egiptu, u zemljama Zaliva i Siriji, a obeležili su ga Grci koji poštuju julijanski kalendar i hrišćani u Turskoj, Libanu i na Sinaju, na kojem su mesta slavlja čuvali vojnici i psi.

Tri dukata za troje mališana

Niš – Svečanom liturgijom u niškom Sabornom hramu, kojoj su prisustvovali predstavnici rukovodstva grada i Nišavskog okruga i veliki broj građana, obeležen je najveći hrišćanski i pravoslavni praznik Božić. Liturgiju je sa sveštenstvom Niške eparhije služio vladika niški Jovan.

Na Badnji dan u tradicionalnom lomljenju božićne česnice u parku Svetoga Save u Nišu troje mališana – sedmogodišnje Janja Marković i Nađa Todorov, kao i Milan Bjelica (14), pronašli su tri zlatnika od po 3,5 grama. Česnica je bila teška 50 kilograma i u lomljenu je učestvovalo više stotina građana Niša, najviše mladih.

J. P. i agencije

objavljeno: 07.01.2015.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.