Doček NG u restoranima i klubovima

Izvor: B92, 13.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doček NG u restoranima i klubovima

Beograd, Leskovac -- Doček Nove godine po julijanskom kalendaru u Beogradu nije organizovan na trgovima, već samo u restoranima i klubovima.

Većina Beograđana ovo veče provešće u krugu porodice i prijatelja. Slično je i u ostalim većim gradovima u Srbiji, a najveći doček sprema se u Kragujevcu. Osim tradicionalnog vatrometa ispred hrama Svetog Save, na beogradskim ulicama neće biti organizovanih manifestacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za B92 Jasna Dimitrijević iz Turističke organizacije Srbije.

"Ovoga puta ne postoji zvanično gradski doček pravoslavne Nove godine. Uglavnom će Beograđani Novu godinu dočekati u krugu porodice i prijatelja", kazala je ona.

"Beograd je prepoznatljiv kao grad kulture i manifestacija za 31. decembar i nikada nije bilo posebnog interesovanja stranaca za 13. januar", kaže Jasna Dimitrijević.

U najvećem broju beogradskih restorana i klubova nema posebno organizovanog dočeka, a za ulaz na specijalne večeri treba izdvojiti od 500 do 3.000 dinara.

Skadarlija je posebno interesantno mesto za doček, zbog prepoznatljive hrane i ljubaznosti.

Goran Obradović iz restorana "Zlatni bokal" kaže da će gostima prirediti nezaboravno veče.

"Kao i obično, za srpsku Novu godinu u Skadarliji su posebne večeri, starogradska muzika. Cena je 3.000 dinara, služi se kuvana rakija, a gosti se dočekuju ispred restorana. Ovde su specifične noći, a svira i orkestar Šajka već 15 godina", kaže Obradović.

Dok su pre samo nekoliko godina za doček pravoslavne Nove godine na trgovima u Srbiji uz muziku estradnih zvezda igrali i političari i najviši državni zvaničnici, ovogodišnja proslava biće znatno skromnija. Većina Beograđana veče 13. januara provešće u krugu porodice.

I dok u nekim gradovima Srbije zvaničnici brinu zbog finansijske krize, pa dočeka na trgovima neće ni biti, u Kragujevcu će se slaviti uz pesme Željka Joksimovića za čiji nastup je grad izdvojio skoro 30.000 evra.

Leskovac: Umesto za doček, novac za projekte

Leskovačka gradska vlast odlučila je da ne organizuje doček pravoslavne Nove godine na Širokoj čaršiji u ovom gradu, kako je u poslednjih desetak godina praktikovano.

Iz kabineta gradonačelnika Gorana Cvetanovića inače potpredsednika SRS-a, medijima je upućeno kratko saopštenje u kome se navodi da će novac koji bi se potrošio za organizovanje dočeka , biti iskorišćen za razvojne projekte.

Za razliku od pravoslavne u Leskovcu je bio organizovan doček kalendarske Nove godine, ali je tada na Širokoj čaršiji bilo samo nekoliko stotina Leskovčana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.