Dobitnik Svetosavske nagrade: Van Srbije ne želim

Izvor: JužneVesti.com, 01.Feb.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnik Svetosavske nagrade: "Van Srbije ne želim"

Nakon što je pre 3 godine kao srednjoškolac dobio najveće gradsko priznanje "11. januar", Nišlija Jovan Milić, sada student Mašinskog fakulteta, u kolekciji nagrada ima i Svetosavsku - izabran je među 17 od 264 kandidovana pojedinca i institucije.

Pogotovo onim Nišlijama koje svakog jutra u 7:15 idu zajedno sa mnom gradskom linijom 4. Svako od njih ima neku svoju priču, neku tugu, neki jad... Neka svako od >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << naših Nišlija primi ovu nagradu i neka je oseti svojom - kaže Jovan.

Planira da posle fakulteta zaposlenje nađe u Srbiji, dok bi u inostranstvo išao samo na stručnu praksu.

Ja da napuštam svoju državu ne želim. Pogotovo su mi zanimljive izjave tipa: "Idite, deco", "Ova zemlja ne vredi"... Možda je to tako, ali je najlakše da se kao kukavice povučemo. Ostanimo i borimo se za opstanak, za komšije, bake, deke. Ako Bog da, nadam se da ću moći da nastavim profesionalnu karijeru u Nišu, ako ne - onda sigurno u Srbiji. Ona je velika, koliko god je neki smanjivali - ističe Jovan.

Humanitarne akcije, promovisanje nauke i organizacija sada već čuvenog takmičenja u bacanju bumeranga "Boom Fest" samo su neke od njih.

Saznao je i da je nominovan za nagradu "Sakharov Prize" koju dodeljuje Evropski parlament.

U obrazloženju Ministarstva prosvete piše da je Milić nagradu zaslužio kao jedan od najboljih učenika Mašinske škole „15. februar“ iz Niša u poslednjih 15 godina.

Bavi se humanitarnim radom, pomaganjem mladim ljudima bez sigurne egzistencije i omladinskim preduzetništvom - obrazlažu iz Ministarstva.

Dodaju da je Jovan sa drugovima osnovao učeničku kompaniju za proizvodnju i distribuciju bumeranga po kojoj su on, ali i grad Niš, postali poznati i u svetu.

Svetosavska nagrada je, kao instituciji koja je dala izuzetan doprinos obrazovanju, dodeljena i Elektronskom fakultetu u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.