Dijaspora upumpa milijardu evra!

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijaspora "upumpa" milijardu evra!

U prostorijama SKK "Sveti Sava" iz Altštetena u organizaciji Udruženja Prnjavorčana u Švajcarskoj nedavno je održana informativna tribina na kojoj je gostovao Igor Vidović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

Zajednička slika

 

Tribini su prisustvovali i Mićo Ćetković, šef privrednog predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj, i Dragana Kremenović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predstavnik Ambasade BiH u Švajcarskoj, a okupila je predstavnike zavičajnih udruženja građana Republike Srpske u Švajcarskoj i poslovne ljude.

Tribinu je otvorio predsednik Udruženja Prnjavorčana, Radenko Simić, koji je u uvodnom delu skupa pozdravio prisutne i najavio teme o kojima će se razgovarati. Simić je istakao da Republika Srpska od svog nastanka do danas prolazi težak put, na političkom i ekonomskom planu, te da dijaspora ima poseban značaj za Republiku Srpsku.

- Vlasti u Republici Srpskoj veoma cene značaj dijaspore, a tome u prilog govori i ova tribina - naglasio je Simić.

 

Informisanje

Na sva postavljena pitanja ministar Vidović je dao detaljne odgovore.

Prisutne je uputio i na internet stranicu investsrpska.net, gde se mogu videti i naći mnogi konkretni odgovori kada je u pitanju investiranje u privredu Republike Srpske.

Ministar Vidović je u svom izlaganju izneo činjenicu da u Republiku Srpsku godišnje iz dijaspore stigne oko milijarda evra!

- To je zaista pozamašna suma. Upravo ta suma daje dijaspori i pravo da bude više zastupljena u političkom životu Republike Srpske - istakao je Vidović i pozvao građane iz dijaspore da se u što većem broju odazovu izborima, koji će tokom ove godine biti održani u matici.

  Pozvao dijasporu: Mićo ćetković

Vidović je takođe izneo i mišljenje da je potrebno da se naši građani integrišu u sredinama u kojima žive, te da i tu uzmu aktivno učešće u političkom životu. Kada je u pitanju ulaganje u određene projekte, ministar je izneo spremnost Vlade Republike Srpske i Ministarstva na čijem čelu se on nalazi, da svim raspoloživim sredstvima podrže sve dobre ideje.

U nastavku tribine prisutni su iznosili probleme sa kojima se susreću naši građani u Švajcarskoj, ali i u Republici Srpskoj. Bilo je tu raznih primedbi, ali i razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi Vlada Republike Srpske. Desimir Kitić, poreklom iz Prnjavora, naveo je da treba imati puno razumevanja za rad Vlade Republike Srpske, jer se zemlja suočava sa brojnim problemima, te da je dolazak ministra Vidovića u Švajcarsku izuzetan gest. Tomislav Perić, poreklom iz Ugljevika, u svom izlaganju je izneo problem nedostatka kontinuiteta, problem da se uspostavljeni kontakti i saradnja između matice i dijaspore ne nastavljaju, već se stalno polazi ispočetka.

Savo Mitrović, predsednik Udruženja Majevičana, izneo je potrebu za češćim susretima, kako bi se veze između Matice i dijaspore učvrstile i podigle na viši nivo.

 

Poziv na Evropsku smotru

Mićo Ćetković, šef privrednog predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj, pozvao je prisutne da se u što većem broju odazovu Evropskoj smotri folklora. Smotra će se održati od 6. do 8. juna u Banjaluci.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.