Dedeić iznio nove optužbe na račun Mitropolije crnogorsko-primorske

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2017, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dedeić iznio nove optužbe na račun Mitropolije crnogorsko-primorske

Miraš Dedeić, lider NVO CPC, iznio je nove optužbe na račun Mitropolije crnogorsko-primorske, okomivši se posebno na svetosavsku tradiciju u Crnoj Gori i pritom iznio niz laži.

On je kazao da „beogradska patrijaršija oglašava kojekakva udubljenja u kamenu kao stopu Svetoga Save“, kao i da su „njeni popovi proglasili Zlatički potok, u Podgorici, u podnožju Kuča, za Savin potok, dovodeći narod u zabludu da je taj naziv od duboke starine, koji dokazuje prisustvo Nemanjića u Crnoj Gori“.

Raspop Dedeić je ovim pokazao neznanje ili počinio namjernu grešku, jer je činjenica da je riječ o dva različita vodna toka, jedan imena Zlatički potok, a drugi Savin potok, koji je, po predanju dobio naziv po Svetom Savi.

Takođe, Dedeić je komentarisao manastir na Zlatici iz 4. vijeka, rekavši da SPC „bezočno tvrdi“ da i „zlatički latinski manastir iz 4. vijeka nove ere“ dokazuje prisustvo nemanjićke tradicije.

Podsjetimo da arheolozi tvrde da je moguće da je Manastir Zlatica, koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sagradio episkop dioklijski Evandros, koji se pominje kao učesnik na 4. vaseljenskom saboru, na Hilkidonu. Inače, „episkop dioklijski“ je titula koju nosi vikarni arhijerej u Pravoslavnoj srpskoj crkvi. Ovo je počasna titula pomoćnom episkopu arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog.

Podsjetimo, takođe, da je, prema sačuvanom pripovedanju u Kučima, Sveti Sava prolazeći sa svojom pratnjom ovim predjelom i ugledavši kako se na zlatnom zetskom suncu, leluja i zlati zrela pšenica, obradovan izobiljem roda, mjesto blagoslovio i prozvao Zlatica, rekavši: „Divne li pšenice, prava zlatica.“

U naselju dominiraju vjernici Srpske pravoslavne crkve (95%). Muslimani i katolici su zastupljeni u malom broju, nekih 10-ak domaćinstava.

IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.