Ćirilični domen .срб dostupan za registraciju

Izvor: Dzungla.org, 27.Jan.2012, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirilični domen .срб dostupan za registraciju

Registracija ćiriličkog .срб internet domena, počeće danas, na dan Svetog Save, najavio je na svojoj internet stranici Registar nacionalnog internet domena Srbije (Rnids). Odluku o početku registracije doneo je Upravni odbor Rnids na sednici od 13. decembra.
Prvih šest meseci pravo preče registracije .srb domena imaće samo vlasnici postojećih .rs domena, i to po ceni od jednog dinara.
Posle tog perioda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << ćiriličke domene moći će da registruje svako ko želi, bez obzira da li poseduje određeni .rs domen ili ne.
Ćirilički internet domen .срб je novi, drugi nacionalni domen Srbije, a posle ruskog .рф i drugi internet domen na svetu na ćiriličkom pismu koji je moguće registrovati.
Domen .срб je deo porodice internacionalizovanih domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Svoj IDN na nacionalnom pismu već imaju najprostranija i najmnogoljudija zemlja i narod u svetu - Rusija i Narodna Republika Kina, kao i mnoge arapske i dalekoistočne zemlje.
Nacionalni internet domen je oznaka teritorijalne pripadnosti i kao takav izuzetno je bitan za definisanje internet identiteta svih koji žive i rade u Srbiji.
Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .srb domena će se, za razliku od mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.
Stoga je i slogan kampanje za popularizaciju korišćenja .srb domena 'Linkuj kao što govoriš!'.
(Izvor: Blic)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.