ARHIEPISKOP NIKODIM: Pomirio kraljeve i gradio crkve

Izvor: Kurir, 28.Okt.2015, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARHIEPISKOP NIKODIM: Pomirio kraljeve i gradio crkve

Još kao iguman Hilandara izmirio je Milutina i Dragutina, a onda ubedio kralja da se Stefan vrati u Srbiju. Prokleo je svakog ko je iz riznice izneo Tipik Svetog Save.

Arhiepiskopa Savu III 1317. godine na prestolu Srpske pravoslavne crkve nasledio je Nikodim, iguman Hilandara, za koga kažu da je bio „daroviti književnik i učeni bogoslov“.

Nemilosrdan prema krivovernicima

Pre izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za poglavara Crkve, kao iguman veoma se zauzimao za izmirenje braće kraljeva Milutina i Dragutina. A kao arhiepiskop predvodio je izaslanstvo Hilandara koje je došlo u Srbiju da od kralja Milutina izmoli dozvolu da se njegov sin Stefan Dečanski vrati iz progonstva.

OSVETNIČKI OGANJ IZ ĆIVOTA JELENE DEČANSKE

O Jeleni, sestri Stefana Dečanskog, ima vrlo malo sačuvanih podataka. Umrla je sredinom 14. veka i sahranjena u Dečanima. Mošti joj se i danas tu nalaze. U jednom zapisu iz 1692. godine kaže se da su Tatari bili zauzeli Dečane i da su pet godina u njihovima konacima živeli, dok oganj iz ćivota Svete Jelene Dečanske nije ubio hodžu i ostale proterao. Na poklonjenje njenim moštima dolaze i Srbi i Albanci. U dečanskoj riznici čuva se drvena kutija za krst, na čijem se poklopcu s unutrašnje strane nalazi kompozicija sa Svetom Trojicom i Jelenom i Stefanom Dečanskim. Njen portret sačuvan je u crkvi u Gornjem Matejevcu kod Niša. Slavi se 3. juna.

Autor: Momčilo Petrović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.