Zdravstveni i moralni rizici Trampove odluke o povlačenju SAD iz SZO

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jun.2020, 12:55

Zdravstveni i moralni rizici Trampove odluke o povlačenju SAD iz SZO

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, za koju se postavlja pitanje da li je uopšte pravno zasnovana, pored zdravlja u svetu, mogla bi da ugrozi bezbednost SAD i Amerikancima oteža pristup vakcini, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija koji ocenjuju da je Trampov potez pokušaj skretanja pažnje s grešaka njegove administracije u suzbijanju korona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << virusa.

Posle višenedeljnih optužbi da SZO pomaže kineskoj vladi da zataška prve dane epidemije korona virusa, Tramp je u petak rekao da će SAD prekinuti odnose s tom organizacijom, piše Njujork tajms, uz konstataciju da je višedecenijski odnos SAD i SZO doprineo poboljšanju zdravlja širom sveta.

Nema dokaza da su SZO ili vlada u Pekingu prikrivali obim pandemije u Kini i stručnjaci za javno zdravlje generalno vide Trampove optužbe kao način da skrene pažnju s grešaka njegove administracije u reagovanju na virus u SAD, ukazuje list, dodajući da Tramp u petak nije prihvatio odgovornost za smrt oko 100.000 Amerikanca od virusa, rekavši umesto toga da je Kina "podstakla globalnu pandemiju".

Stručnjaci za javno zdravlje u SAD su, kako ističe list, s uznemirenjem reagovali na Trampovu najavu i ocenjuju da će okretanjem leđa toj organizacija i SAD i svet biti manje bezbedni.

Mnogi stručnjaci kažu da je odgovor Trampove administracije na korona virus bio nespretan i neadekvatan, posebno u poređenju s Kinom, dodaje list, ukazujući da je u SAD od Kovida-19 umrlo oko 100.000 ljudi, a u Kini 4.600 ljudi, u SAD svakog dana ima oko 20.000 novozaraženih, dok je u Kini zaraza praktično okončana u aprilu.

Tramp je posle najave da će okončati veze sa SZO naišao na kritike iz sveta ali i u SAD, pa i od predstavnika svoje Republikanske partije, ističe BBC, ukazujući da njegovi protivnici kažu da pokušava da odbije kritike svog postupanja tokom pandemije, uoči izbora na jesen ove godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel u zajedničkom saopštenju su naveli da je s globalnom pretnjom sada vreme za pojačanu saradnju i zajednička rešenja, i pozvali Vašington da preispita odluku o SZO.

Pored kritika Trampa iz američke Demokratske stranke, republikanski senator Lamar Aleksander, koji predsedava odborom Senata za zdravstvo, rekao je da sada nije vreme za izlazak iz SZO. On je rekao da Trampov potez može sputati otkrivanje vakcine protiv COVID-19 i "najsnažnije moguće" pozvao na promenu odluke.

Tramp je prošlog meseca suspendovao finansiranje SZO, dok je u petak trajno obustavio isplate od preko 400 miliona dolara, što je s učešćem od oko 15 odsto najveći doprinos budžetu SZO, ističe BBC, ali ukazuje da nije jasno kada bi moglo doći do izlaska, pošto sporazumu SZO i SAD iz 1948. dopušta obaveštenje godinu dana pre napuštanja organizacije.

Isto tako, sporno je da li američki predsednik može jednostrano doneti odluku o povlačenje iz SZO ili mu za to treba odobrenje Kongresa, ističe američki Nešenel pablik rejdio.

"To je prekoračenje njegovih ustavnih ovlašćenja", rekao je Leri Gostin, direktor instituta za nacionalno i globalno zdravstveno pravo na Džordžtaun univerzitetu. Gostin kaže da veruje da će predsednik možda morati da traži odobrenje Kongresa da prekine članstvo SAD u agenciji UN.

Ako Tramp nastavi sprovođenje planova za izlazak iz SZO, Kongres bi mogao da ga tuži na federalnom sudu, rekao je Gostin, dodajući ipak da Tramp može obustaviti finansiranje SZO dok sudovi ne donesu odluku.

Pored toga što odluka o prekidu odnosa sa SZO sumira najspornije aspekte Trampovog liderskog stila – krivljenje drugih za sopstvene greške, povlađivanje slepom samointeresu, potpuni prezir prema nauci – ona je verovatno nelegalna i nemoralna, ocenjuje Forin polisi.

Visoki republikanski zvaničnici kažu da istraživanja te stranke otkrivaju da je napadanje Kine izuzetno popularno među Trampovim pristalicama i da mu tema "krivi Kinu" može pomoći na izborima, delom poništavajući negativne ocene Amerikanaca kako je vodio zemlju tokom pandemije, piše novinarka Lori Garet.

Ako Tramp prevaziđe prepreke u Kongresu, on se i dalje suočava sa značajnim moralnim rizikom odluke o povlačenju iz SZO, ocenjuje se u tekstu, pošto veliki deo sredstava te organizacije, koja se već suočava s manjkom od 1,4 milijarde dolara, ide na zdravstvene programe u najsiromašnijim i najranjivijim zemljama.

Programi imunizacije širom sveta, uključujući napore za iskorenjivanje dečje paralize, trpe zbog mera ograničenja i fokusa na COVID-19, ističe Forin polisi. S povlačenjem finansijske podrške SAD, napori za vakcinisanje bi mogli pretrpeti dodatne neuspehe.

SAD napuštanjem SZO takođe šalju dodatne signale da Trampova administracija namerava da ide sama s "Amerika prvo" u borbi protiv korona virusa. Mada je moguće da SAD prve naprave vakcinu, moguće je i da do nje prve stignu Kina, Evropa, Azija ili Latinska Amerika, čime bi, ukazuje Garet, američki narod mogao biti na dnu liste za pristup vakcinama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SZO se nada nastavku saradnje sa SAD

Izvor: Beta, 01.Jun.2020

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas želju da se nastavi saradnja sa SAD uprkos najavi američkog predsednika Donalda Trampa o prekidu veza sa ovom agencijom UN."Doprinos i velikodušnost američke vlade i gradjana svetskom zdravlju su...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.