Bangkok: Upad u vojni kompleks

Izvor: B92, 29.Nov.2013, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangkok: Upad u vojni kompleks

Bangkok -- Antivladini protesti nastavljeni su i danas u Bangkoku, gde su demonstranti upali u vojni kompleks i opkolili sedište vladajuće stranke.

Tajlandski demonstranti traže ostavku premijerke Jingluk Šinavatre, i tvrde da vladu, ustvari, kontroliše njen brat, bivši premijer Taksin Šinavatra svrgnut vojnim pučem 2006.

Više hiljada demonstranata upalo je danas u kompleks tajlandske vojske, ali ne i u zgradu vojske.

Prema rečima organizatora protesta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << demonstranti žele da pokažu da je narod "hrabar i snažan" i žele da vide da li je vojska "na strani naroda".

Antivladini protesti u Tajlandu traju nedeljama, a prošlog vikenda je na ulice Bangkoka izašlo više od 150.000 demonstranata.

Demonstranti su upali u više zgrada državne administracije, zbog čega je premijerka u ponedeljak proglasila vanredno stanje u glavnom gradu.

Premijer Tajlanda Jingluk Šinavatre odbacila je mogućnost prevremenih izbora, nakon šest dana demonstracija na kojima je traženo da se povuče sa dužnosti.

Ona je rekla za Bi-Bi-Si (BBC) da situacija na Tajlandu nije dovoljno mirna da bi se održali izbori i kazala da neće odobriti upotrebu sile protiv demonstranata koji su okupirali vladina ministarstva.

Šinavarta je dala izjavu nakon što su demonstranti ušli u kompleks generalštaba, ali ne i u samu zgradu u Bangkoku i tamo održali protest.

Premijerka je u četvrtak pozvala na okončanje demonstracija pošto je preživela glasanje o nepoverenju.

Vođa demonstranata Sutep Taugsuban je odbio njen apel.

"Nećemo im dati da vise rade", rekao je juče taj bivši opozicioni skupštinski poslanik. Oko 1.000 učesnika demonstracija protiv vlade u Tajlandu upali su jutros u objekat generalštaba Kraljevske vojske u Bangkoku, u poslednjem u nizu incidenata tokom protesta na kojima već šest dana traže ostavku premijerke Jingluk Šinavatre.

"Želimo da znamo na čijoj je strani vojska", uzvikivao je jedan od demonstranata, kako je preneo Rojters. Više demonstranata okupilo se danas i ispred sedišta vladajuće partije, javile su agncije.

Protekle sedmice, Tajlanđani nezadovoljni vladom nasrtali su na više zgrada u kojima je sedište državne uprave. Oni su u četvrtak upali u sedište policije u Bangkoku blokirajući ulaz zaposlenima.

Vlada je od lidera protesta tražila da pristanu na razgovore, ali su oni to odbili. U međuvremenu, povećana je bezbednost oko sedišta vladajuće partije. Policija tamo raspoređuje oko 300 svojih pripadnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bangkok: Upad u vojni kompleks

Izvor: Akter, 29.Nov.2013

Antivladini protesti nastavljeni su i danas u Bangkoku, gde su demonstranti upali u vojni kompleks i opkolili sedište vladajuće stranke

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.