Uhapšen bivši predsednik Pakistana

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši predsednik Pakistana

London -- Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf uhapšen u njegovom domu na periferiji Islamabada i sproveden do suda kako bi se suočio sa optužbama za izdaju.

Njemu je, nakon kratkog saslušanja, bilo dopušteno da se vrati kući. Sud mu je potom odredio dvodnevni kućni pritvor, javio je BBC.

Prema rečima policajca Muhameda Kalida, Mušaraf je uhapšen tokom noći.

Na televizijskim snimcima vidi se kako Mušarafa prati policija do suda. Njegov advokat Kamar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Afzal rekao je da je bivši predsednik Pakistana dobrovoljno otišao u sud. Afzal je tražio od suda da naredi policiji da Mušarafu odredi kućni pritvor umesto odlaska u zatvor. Mušaraf se, nakon kratkog saslušanja, vratio kući, dodao je on.

Podsetimo, pakistanski sud naložio je juče hapšenje Mušarafa, ali je on uz pomoć ličnog obezbeđenja napustio sudnicu kako bi izbegao momentalno hapšenje.

Iako su oko sudnice bile raspoređene policijske snage, Mušarafa su njegovi telohranitelji uspeli da izvedu iz sudnice i smeste ga u crni džip da bi se potom uputili na nepoznatu lokaciju.

jedinice. Odbacivanje kandidature obrazloženo je prijemom primedbi na njegovu kandidaturu na terenu, da je bivši pakistanski predsednik prekršio Ustav uvođenjem vanrednog stanja 2007. godine.

Sud je naložio njegovo hapšenje pošto mu je prethodno odbijen zahtev da se brani sa slobode u vezi sa njegovom spornom odlukom da suspenduje ustav i proglasi vanredno stanje 2007. i smeni sudije.

Mušaraf se vratio u Pakistan 24. marta posle četiri godine koje je proveo van zemlje, a protiv njega su podignute optužnice za tri slučaja. Prva ga tereti da nije učinio dovoljno da spreči ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007, druga se odnosi na ubistvo plemenskog lidera 2006, a treća ga tereti za smenu sudija 2007. godine.

Mušaraf se pojavljivao u sudnici više puta tokom proteklih nekoliko sedmica, produžavajući svaki put zahtev da se brani sa slobode.

Po povratku u Pakistan, Mušaraf, koji je došao na vlast vojnim pučem 1999, rekao je da želi da "spasi" zemlju od ekonomskih nedaća i gotovo svakodnevnih napada talibana i drugih ekstremista.

Iako mu je odobreno da učestvuje na parlamentarnim izborima 11. maja, Mušarafu je pre dva dana odbijena kandidatura u sve četiri izborne

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.